Monika Vengrínová Rôzne

Chystáte sa počas víkendu na hory? Počítajte s tým, že chodníky v Tatrách sú zľadovatené

Vyššie denné teploty, nočné pod bodom mrazu. Takéto výkyvy teplôt spôsobujú roztápanie snehu, ktorá na chodníkoch zamŕza. Do hôr sa preto vyberte len vo vhodných topánkach, s dobrou výbavou a na vlastné nebezpečenstvo.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa počas víkendu na hory? Počítajte s tým, že chodníky v Tatrách sú zľadovatené
Zdroj: Dnes24.sk

„Všetky značkované turistické chodníky v Tatranskom národnom parku pokrýva v súčasnosti vrstva zľadovateného snehu alebo ľadu. Príčinou sú výkyvy počasia, keď počas dňa teplo aj to málo snehu, ktoré v Tatrách je, roztápa, a nočné teploty pod bodom mrazu, vďaka ktorým roztopený sneh a voda na chodníkoch zamŕza. Turisti by mali s touto skutočnosťou počítať a na túru sa riadne vystrojiť, a to vrátane paličiek a vhodnej obuvi prípadne stúpacích želiez, tzv. mačiek,“ upozorňuje Dominik Michalík, vedúci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAPu.

Pracovníci strediska už v minulých dňoch rozmiestnili na najnavštevova­nejších turistických chodníkoch v TANAPe informačné tabule upozorňujúce turistov na zľadovatený povrch turistických chodníkov. „Turisti by si mali uvedomiť, že na túry po takomto povrchu chodníka sa vydávajú na vlastné nebezpečenstvo,“ dodáva Michalík.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM