Monika Vengrínová Rôzne

Vzácna návšteva v Tatrách: Japonský princ si fotil rastliny, zaujali ho aj obyčajné kvety

Pri príležitosti 20.výročia nadviazania diplomatických vzťahov s Chorvátskou a Slovenskou republikou a 21.výročia so Slovinskou republikou prebiehajú na znak priateľských vzťahov oficiálne návštevy. Jednou z nich je cisársky japonský pár, ktorý neobišiel ani pýchu Slovenska Vysoké Tatry.

Ilustračný obrázok k článku Vzácna návšteva v Tatrách: Japonský princ si fotil rastliny, zaujali ho aj obyčajné kvety
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Ako prvú na východnom Slovensku navštívili botanickú záhradu v Tatranskej Lomnici, ktorá manželský pár skutočne nadchla. „Princ sa zaujímal o všetko, aj o to, čo som nepredpokladala, že ho bude zaujímať. Väčšinou tu totiž máme karpatské a západokarpatské endemity, ktoré sa nachádzajú len v Európe, čiže až do Japonska svojim rozšírením nezasahujú. Dosť ho ale zaujímali aj úplne bežné druhy, ktoré rastú u nás na lúkach. O záhradu a rastliny sa zaujímala aj jeho manželka, čo som bola prekvapená, lebo jej povolanie je psychologička,“ vysvetľuje Zuzana Kyselová, botanička Výskumnej stanice Štátnych lesov Tatranského národného parku.

Fotiť len z určitých uhlov, otázky boli zakázané

Trasa v záhrade bola presne vytýčená, pre novinárov platil prísny protokol. Cisársky pár nebolo možné predbiehať, fotiť, či natáčať mimo vyhradených miest, z určitých uhlov, či pri ich presúvaní sa. Zakázané bolo klásť im otázky alebo strkať pred ústa mikrofón. Vzácna japonská návšteva si tak prechádzku v botanickej záhrade užívala v pokoji. Veľkým sklamaním však pre nich bol určite fakt, že Tatry boli počas celého dňa v hmle a tak symbol Slovenska nezahliadli ani na chvíľu.

Štyridsaťsedem ročný princ Fumihito Akišino je biológ a zoológ, jeho záujem o botaniku je tak úprimný a veľký. Anglické mená rastlín si zapisoval a rastliny s tabuľkami latinských a slovenských názvov i fotil. Zašiel i k jazierku, v ktorom ho zaujímali karpatské endemity – mloky, i keď nešlo o naplánovanú trasu. Jeho manželka o rok mladšia princezná Kiko Akišino sa stále usmievala a kráčala vždy krok za princom.

Plesnivec – symbol hôr ich nezaujímal, pýtali sa na lúčne odkvitnuté kvety

„Boli veľmi milí a bezprostrední. Mohla by som sa nimi prechádzať aj hodinu a stále by sme sa mali o čom rozprávať. Škoda len, že minulotýždňové počasie spôsobilo predčasné zakvitnutie, v niektorých prípadoch až odkvitnutie kvetov. Snažili sme sa ale, aby bolo všetko tip top. Pre mňa osobne to boli veľké stresy, nakoľko je tu rečová bariéra. Musela som sa naučiť názvy kvetov po anglicky. Ale bolo to o to jednoduchšie, že princ sa pýtal k veci. I keď ma prekvapili otázky na úplne bežné rastliny, pomaly aj odkvitnuté, na ktorých názvy som si spomenula až pri dverách, lebo som nepočítala s tým, že sa na ne opýta,“ hovorí s úsmevom botanička.

V Expozícii tatranskej prírody išlo vôbec o prvú takúto významnú návštevu a pracovníci TANAPu sa tešia, že si cisársky pár zo všetkých krásnych miest na Slovensku vybral práve toto miesto. Ospevovaný plesnivec však manželov veľmi nezaujímal, keďže princezná študovala na strednej škole v Rakúsku a tento kvet je pre ňu bežným symbolom hôr.

Domov si vezú tatranské kvety

Na pamiatku dostal cisársky pár misku s tatranskými skalkami a troma tatranskými kvetmi – Trávničkou alpskou, Zvončekom maličkým a Silenkou bezbyľovou. Tie boli vybrané nie podľa endemizmu v Tatrách, ale podľa toho, ako dlho vydržia. Tieto rastlinky tak na japonskom cisárskom dvore môžu rásť celé roky.

Spokojný s návštevou bol i riaditeľ Štátnych lesov TANAPu Peter Liška, ktorý pár, od ktorého dostal aj malý darček – kávové lyžičky, po záhrade takisto sprevádzal: „Zapôsobili na mňa ako veľmi milý manželský pár, skromný, s veľkým záujmom o prírodu. Bolo vidno, že princ je biológ. Až detailne sa zaujímal o niektoré záležitosti tatranskej prírody. Hneď, ako vystúpili z auta, všetok stres z nás opadol“.

Navštívili i Štrbské Pleso, Levoču a Spišský hrad

Po odchode z Tatranskej Lomnice cisársky pár navštívil aj Štrbské Pleso a po obede sa presunul do Levoče. Tu manželia navštívili Slovenskú knižnicu pre nevidiacich Mateja Hrebendu a ateliér výrobcu fujár. Následne na to absolvovali prehliadku Spišského hradu a vo večerných hodinách odleteli späť do Bratislavy, kde ich dnes ešte čaká ďalší bohatý program. Večer odletia do Slovinskej republiky.

Cisárska návšteva z Japonska v Tatrách
32
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM