Peter Handzuš Rôzne

Čistia prístup do Slovenského raja v okolí rómskej osady

Už druhý deň prebiehajú v obci Letanovce v Spišskonovoveskom okrese práce na odstránení odpadkov z miestnej rómskej osady.

Samospráva obce sa tak rozhodla urobiť pred letnou sezónou, pretože okolo nelegálnej skládky prechádzajú turisti, keď prichádzajú do Slovenského raja.

„Boli sme za to kritizovaní už niekoľkokrát, upratuje sa hlavne neporiadok, ktorý zostáva po bežnom živote našich spoluobčanov Rómov, je tam všetko možné,“ objasnil starosta obce Michal Urban (KDH). V stredu (1.6.) z osady vyviezli 30 ton odpadu, starosta predpokladá, že ďalších 15 ton ešte vyvezú. Zvyšok odpadkov by sa mal vyviesť na budúci týždeň.

Na hranici katastrov obcí Letanovce a Spišské Tomášovce je potôčik, i ten sa letanovská samospráva rozhodla vyčistiť. Náklady na práce zatiaľ starosta nevyčíslil, podľa neho to však nebude malá suma. „Možno cez aktivačné práce nám úrad práce pomôže,“ doplnil Urban. Na čistení sa od stredy podieľali bagre, traktory, ťahač s vlečkou, ale i Rómovia, ktorí pracujú na aktivačných prácach. Obec požiadala o spoluprácu aj susedné Spišské Tomášovce, tie sa však odvolali na to, že osada im nepatrí. Urban však upozornil, že neporiadok je už aj v ich katastri.

Obec neuvažuje o zakúpení kontajnerov, starosta to zdôvodnil tým, že malé odpadkové koše pre takmer 900 obyvateľov osady stačiť nebudú a veľké sú odkryté. „Oni tam sypú naozaj všetko a keby prišiel dážď, voda v kontajneri ostane a začne to hniť, bude tam horší smrad ako teraz, sa tam nedalo vydržať, až to štípalo v očiach,“ zdôvodnil Urban. Podľa neho je to ekologickejšie a zdravšie.

Upratovanie v takomto rozsahu si starosta v osade nepamätá. „Kým tam tá osada bude, ten bodrel sa bude tvoriť stále,“ konštatoval. Obec momentálne čaká na poskytnutie finančných prostriedkov zo strany štátu, aby mohli dokončiť výstavbu nového ubytovania pre obyvateľov osady. „Máme spracovanú požiadavku, ktorú sme dali cez splnomocnenca vlády pre rómsku problematiku aj na ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, teraz by mali prebehnúť nejaké rokovania,“ priblížil Urban.

Podľa neho už bolo do nových bytov pre Rómov preinvestovaných 3,1 milióna eur, boli skolaudované, treba dorobiť už len elektrické prípojky a spevnené plochy, aby sa k bytom dalo prejsť. „Okolo 500.000 eur sme požadovali na takéto dopracovanie, aby byty a prístup k nim boli pripravené na sťahovanie,“ dodal Urban. Obec si už ďalší úver brať nemôže, pretože je v stave, keď môže dôjsť aj k nútenej správe. „Keď sa nepomôže zo strany štátu, tak to jednoducho ostane tak, ako to je,“ uzavrel Urban.

Text + foto: TASR

letanovce
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM