Martin Sýkora Správy

Čo by ste urobili, keby ste našli granát? Jeden zneškodnil pyrotechnik

Nález delostreleckej míny v bývalom vojenskom priestore Javorina v okrese Kežmarok oznámil včera (21.11.) na poludnie 55-ročný Levočan. Na miesto musel prísť pyrotechnik.

Ilustračný obrázok k článku Čo by ste urobili, keby ste našli granát? Jeden zneškodnil pyrotechnik
Zdroj: Policajný zbor SR

V Javorine toho ešte je…

Na miesto nálezu bola vyslaná policajná hliadka z Kežmarku, ktorá miesto nálezu zabezpečila do príchodu prešovského policajného pyrotechnika. „Munícia bola nájdená pri potoku Kacving, pričom pyrotechnikom bolo zistené, že sa jedná o raketový granát RS-132 ráže 122 mm, o dĺžke 1300 mm s poškodenou frontálnou časťou bojovej hlavice, ktorá bola prázdna,“ informoval prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik. Munícia bola pyrotechnikom zabezpečená a prevzatá k zneškodneniu.

Čo robiť pri náleze munície?

V prípade nálezu munície s touto v žiadnom prípade nemanipulujte. Je potrebné si zapamätať miesto nálezu. Hlavne v tých prípadoch, ak je niekde v lese alebo v neznámej oblasti. „Vhodné je, ak si toto miesto nejakým spôsobom označíme, alebo v okolí nájdeme nejaké záchytné body, podľa ktorých je možné opätovne nájsť dané miesto. Následne nález oznámiť na najbližšom oddelení Policajného zboru alebo na čísle 158,“ uviedol Džobanik. V zastavaných oblastiach s pohybom ľudí je potrebné zabezpečiť miesto do príchodu policajnej hliadky.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM