Monika Vengrínová Rôzne

Čo ďalej s nemocnicou v Kežmarku? O jej budúcnosti rozhodnú kežmarskí poslanci

O kežmarskú nemocnicu má záujem akciová spoločnosť Svet zdravia, ktorá prevádzkuje na Slovensku spolu 12 nemocníc. So vstupom silného investora súhlasí vedenie aj zamestnanci nemocnice, ale i primátor Kežmarku. O jej budúcnosti však rozhodnú až poslanci Mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Čo ďalej s nemocnicou v Kežmarku? O jej budúcnosti rozhodnú kežmarskí poslanci
Zdroj: TASR

Niektorí poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) na minulotýždňovom mimoriadnom zastupiteľstve upozornili na to, že o prenájme nemocnice na dvadsať rokov uvedenej spoločnosti by sa nemalo rozhodovať tesne pred komunálnymi voľbami.

Ostáva dlh asi jeden milión eur

„Dlh, ktorý sme mali, sa podarilo čiastočne odstrániť reštrukturali­záciou. Ešte stále však máme dlžoby, ktoré musíme splatiť do roku 2016. Minulý rok sme uzavreli s miernym plusom, avšak balvan vo výške asi jedného milióna eur nám stále ostáva. Je nevyhnutné, aby do nemocnice vstúpil partner aj preto, že platí systém kategorizácie nemocníc a my sme nemocnica malého typu. Poisťovne majú svoje tabuľky, podľa ktorých nám môžu prideliť financie na lôžko, na pacienta, atď. Tie platby sú pre nás nevýhodné, pretože napríklad v porovnaní s popradskou nemocnicou ich máme o 100 až 150 eur nižšie. Ten strop je určený a cezeň sa nikto nedostane," konštatoval Martin Magera, riaditeľ Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra, neziskovej organizácie v Kežmarku.

Najväčší zamestnávateľ v meste

Podľa neho práve Svet zdravia bude môcť vyrokovať lepšie zmluvné podmienky s poisťovňami. Riaditeľ dodal, že kežmarská nemocnica má personálnu i ekonomickú perspektívu. A práve preto má investor o jej oživenie, rozšírenie starostlivosti a prevádzkovanie záujem. „Investor tvrdil, že platy zdravotníckych zamestnancov klesať nebudú, skôr naopak, zároveň by nemalo dôjsť ani k prepúšťaniu,“ dodal Magera s tým, že kežmarská nemocnica v súčasnosti zamestnáva 280 ľudí a je teda najväčším zamestnávateľom v meste.

Z avizovanej siete integrovanej zdravotnej starostlivosti podľa riaditeľa vyplýva, že s kežmarskou nemocnicou ako akútnym poskytovateľom zdravotnej starostlivosti sa do budúcnosti neráta. Pacientov by si tak rozdelili nemocnice v Poprade a Starej Ľubovni. „Pokiaľ by prišiel Svet zdravia, tak si myslím, že máme šancu udržať sa na úrovni ostatných nemocníc a poskytovať minimálne takú starostlivosť ako doteraz,“ uzavrel Magera s tým, že nejde o krátkodobé riešenie.

Každý rok po 200 tisíc eur

Generálny riaditeľ Sveta zdravia Ľuboš Lopatka prisľúbil na mimoriadnom rokovaní MsZ, ktoré sa konalo minulý týždeň, že spoločnosť v prípade uzatvorenia zmluvy plánuje investovať určité finančné prostriedky do nemocnice ešte v tomto roku, na budúci rok by to malo byť asi 770 tisíc eur a každý nasledujúci rok zhruba po ďalších 200 tisíc eur.

Primátor Kežmarku tvrdí, že keby sa o budúcnosti nemocnice resp. o vstupe investora rozhodovalo až po voľbách, predĺžil by sa tým celý proces. „Komunálne voľby budú v novembri, inauguráciu plánujem na 15. decembra a kým sa poslanci so situáciou v nemocnici oboznámia, môže ubehnúť veľmi dlhý čas. My to potrebujeme riešiť okamžite,“ zdôraznil Šajtlava s tým, že investor mesto ani vedenie nemocnice do ničoho netlačí. Keby to bolo len na ňom, zmluvu so spoločnosťou by podpísal. Nebude však nijako ovplyvňovať poslancov. „Teraz je to na poslancoch, oni sa musia rozhodnúť,“ uzavrel Šajtlava. Rokovanie MsZ je naplánované na štvrtok 4. septembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM