Správy

Čo robia tri tatranské medvieďatá potom, čo im ochranári usmrtili matku?

Zásahový tím pre medveďa hnedého usmrtil začiatkom mája dva medvede. Tri mláďatá ušli.

Ilustračný obrázok k článku Čo robia tri tatranské medvieďatá potom, čo im ochranári usmrtili matku?
Zdroj: Štátne lesy TANAP-u

Tri medvieďatá, ktoré ušli po tom, ako medvedicu a jedno mláďa ochranári uspali pri kontajneroch v meste Vysoké Tatry, ochranári naďalej monitorujú. Uviedol to vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Jaroslav Slašťan.

U mláďat, podľa ochranárov, nedošlo po strate matky k zmene správania. Naďalej navštevovali komunálny odpad a živili sa odpadkami. „Zásahový tím krátko po odstránení problémovej medvedice z populácie evidoval už len dve mláďatá, ktoré sa pohybovali niekedy spolu a niekedy jednotlivo v intraviláne obcí mesta Vysoké Tatry,“ povedal Slašťan.

Dodal, že ostatný výskyt medveďov evidovali z okolia Horného Slavkova a Novej Lesnej. Nepredstavujú podľa Slašťana výraznejšiu hrozbu pre ľudí a nespôsobujú škody na majetku.

Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR mobilizoval a usmrtil začiatkom mája dva jedince medveďa hnedého nachádzajúce sa pri kontajneroch na komunálny odpad v meste Vysoké Tatry. Usmrtenie medveďov bolo podľa ochranárov „najkrajnejším riešením“. Tri zvyšné medvede počas zásahu utiekli.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM