Martin Sýkora Kultúra

Čo s víkendom? Rozlúčte sa štýlovo s letom na severnom Spiši a v Pieninách!

Tohtoročné leto prialo milovníkom prírody, turistiky, histórie, a teda aj návštevníkom severného Spiša a Pienin. Pekné leto treba zakončiť, ako sa patrí.

Ilustračný obrázok k článku Čo s víkendom? Rozlúčte sa štýlovo s letom na severnom Spiši a v Pieninách!
Zdroj: TASR

Počet slnečných dní vysoko prevyšoval zamračené. Počas tohto víkendu sa však s letnou turistickou sezónou v regióne definitívne rozlúčia na viacerých podujatiach. „Prvým z nich je Ľubovniansky jarmok v Starej Ľubovni, ktorý odštartoval vo štvrtok (27.9.), jeho hlavný program bude v piatok a vyvrcholí v nedeľu 30. septembra. Návštevníkom prinesie bohatý kultúrny program, širokú paletu gastronomických pochúťok i tradičných výrobkov,“ upozornila riaditeľka tamojšej oblastnej organizácie cestovného ruchu Erika Šalátová. V neďalekom Stredovekom vojenskom tábore zamávajú letu v nedeľu voľným vstupom a zábavnými aktivitami.

„K dispozícii bude návštevníkom napríklad aj najväčší katapult na území Slovenska. Zaujímavý je tiež stredoveký tenis a minizoo, ktorá sa v areáli Stredovekého tábora nachádza,“ priblížila riaditeľka.

Riaditeľka dodala, že v ten istý deň sa areál skanzenu pod hradom Ľubovňa zmení na miesto s najvyššou koncentráciou poľovníkov. Uskutočnia sa tam totiž tradičné Hubertove slávnosti, ktoré podľa nej patria k jeseni. Súčasťou tohtoročných slávností bude napr. tradičný sprievod, pasovanie lovca či hádzanie flinty do žita. „O tom, že na leto v Pieninách a na severnom Spiši budú mnohí spomínať ešte veľmi dlho, svedčí počet spokojných turistov nielen zo Slovenska, ale aj z exotických krajín. Splav Dunajca na pltiach a raftoch je už dlhé roky neoddeliteľnou súčasťou letnej sezóny. Návštevníkov lákal aj hrad Ľubovňa a skanzen pod ním, Dom ľubovnianskeho mešťana a mnohé ďalšie atrakcie či destinácie,“ uzatvorila Šalátová s tým, že s priebehom letnej sezóny sú v regióne veľmi spokojní.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM