Peter Handzuš Krimi

Colníci si posvietili na predajcov počas festivalu remesiel v Kežmarku. Ako dopadla kontrola?

Počas uplynulého víkendu si prešovskí, košickí a michalovskí colníci posvietili na predajcov tovaru na medzinárodnom festivale Európske ľudové remeslo v Kežmarku. Colníci zistili, že niekoľko predajcov porušilo zákon.

Ilustračný obrázok k článku Colníci si posvietili na predajcov počas festivalu remesiel v Kežmarku. Ako dopadla kontrola?
Zdroj: Webnoviny.sk

Hovorkyňa Colného úradu v Prešove Renáta Kravcová informovala, že colníci skontrolovali 14 prevádzok, pričom až v jedenástich prípadoch zistili porušenie zákona. „Na mieste boli uložené pokuty v celkovej výške 3770 eur,“ uviedla Kravcová.

Cieľom kontrol bolo zistiť, či obchodníci riadne evidujú prijaté platby od zákazníkov do elektronických registračných pokladníc, či im následne vydávajú pokladničný doklad, ktorý spĺňa náležitosti podľa zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice.

„Colníci počas spoločnej akcie zistili, že aj napriek avizovaným kontrolám predajcovia naďalej nedodržiavajú zákon,“ zdôraznila Kravcová s tým, že najčastejším porušením zákona bolo nezaevidovanie tržby v elektronickej registračnej pokladnici a nevydanie pokladničného dokladu. „Možnosť nahlásiť porušenie zákona majú aj samotní občania, ktorí nedodržiavanie zákona zistili. Na tieto účely slúži mailová adresa pokladnica@financnasprava.sk,“ dodala hovorkyňa.

Colníci pri svojej kontrolnej činnosti na jarmokoch, trhoviskách či festivaloch kontrolujú tiež, či má predajca vyobrazený vzorový pokladničný blok pre zákazníka a či vydaný pokladničný blok má všetky predpísané náležitosti, teda číslo bloku, daňový kód pokladnice a logo ministerstva financií.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM