Martin Sýkora Samospráva

Cyklisti budú mať radosť: V Kežmarku pribudnú ďalšie kilometre cyklochodníka!

Minulý týždeň podpísala radnica zmluvu na budovanie 2. etapy Historicko – kultúrno prírodnej cesty okolo Tatier s úspešným uchádzačom vo verejnom obstarávaní.

Ilustračný obrázok k článku Cyklisti budú mať radosť: V Kežmarku pribudnú ďalšie kilometre cyklochodníka!
Zdroj: TASR

Na výstavbu mesto získalo podporu z eurofondov. Cieľom projektu je priblížiť historicky a prírodné cenné územie cykloturistom. Cyklochodník povedie prieťahom mestom Kežmarok.

Chodník cez dve obce

Cyklistický chodník bude prechádzať katastrálnym územím Kežmarku a obce Ľubica. Projekt si vyžaduje preložku vodovodu a preložku verejného osvetlenia.

„Trasa je navrhnutá ako obojsmerná a pruh bude mať šírku 1,5 metra. Začiatok bude napojený na už vybudovaný cyklochodník pri čističke odpadových vôd,“ informovala hovorkyňa kežmarskej samosprávy Zuzana Šlosárová.

Chodník povedie cez sídlisko Sever po miestnej komunikácii Pod lesom, cez nový most k parku pri hrade. Chodník pre cyklistov a peších prepojí Hradskú cestu a ul. Novú, Hradné námestie a Hlavné námestie. „Prepojom medzi ulicami Hlavné námestie a Priekopa sa dostávame na novovybudovaný a rozšírený spoločný chodník pre cyklistov a peších. Trasa pokračuje cez ul. Trhovište popri futbalovom štadióne a vchádza do areálu futbalového štadióna. Pokračuje na ľavostrannú hrádzu potoka Ľubica a ďalej po vzdušnej päte hrádze. Povedie cez ul. Petržalskú, Karola Kuzmányho, Ivana Stodolu a napája sa na existujúci cyklochodník smerom do obce Vrbov,“ vysvetlila Šlosárová s tým, že celková dĺžka cyklotrasy je 4,25 km.

Zdroj: Mesto Kežmarok

Projekt za státisíce vyjde mesto na 33 tisíc

Realizácia diela bude 38 dní od odovzdania staveniska. „Celkový náklad predstavuje sumu 646 943,29 eur. Projekt je podporený sumou 611 166,40 eur z programu Interreg V – A Poľsko Slovensko 2014–2020 z EFRR a štátneho rozpočtu, pričom spolufinancovanie zo strany mesta je vo výške 32 166,66 eur,“ vysvetlila hovorkyňa. Vedúcim partnerom je Európske zoskupenie územnej spolupráce Tatry, ktorého partneri sú mesto Kežmarok, mesto Nowy Targ, Gmina Szaflary, Gmina Nowy Targ, Gmina Lapsze Nizne, mesto Spišská Belá, Stará Ľubovňa, Liptovský Mikuláš, Trstená.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM