Martin Sýkora Rôzne

Ďalší diel skvelej publikácie o popradskom hokeji: O progrese a o odchovancoch

Rastislav Ovšonka vydal pri príležitosti Tatranského pohára už piaty diel, mapujúci históriu najrýchlejšej kolektívnej hry v Poprade. Nechýbajú štatistiky a zaujímavosti.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší diel skvelej publikácie o popradskom hokeji: O progrese a o odchovancoch
7
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Piaty diel knižnej publikácie mapuje popradský hokej od roku 1970 do roku 1980. Autor netajil, že mal zo začiatku problém s vymyslením podtitulu, ktorý nakoniec vystihol krátkym Za úspechom sú odchovanci. „Hoci obdobie končí víťazstvom 1. slovenskej národnej hokejovej ligy, za tých 10 rokov popradský hokej zaznamenal veľký progres na mládežníckej úrovni. Prakticky každú sezónu nejaký mládežnícky tím vyhral titul Majstra Slovenska, dokonca dorastenci v sezóne 1972/73 získali titul Majstra Československa. Zároveň každý slovenský majster hral finále o republikový titul, takže skončil minimálne druhý v Československu. To sú obrovské úspechy popradského mládežníckeho hokeja v tomto období,“ uviedol pri uvádzaní knihy do života autor Rastislav Ovšonka, ktorý pátral nielen po športovej, ale aj ľudskej stránke hokejového fenoménu.

„Svojho času boli problémy s morálkou a životosprávou, v tom období sa v novinách písalo aj o problémoch s alkoholom aj medzi hráčmi,“ vysvetlil Ovšonka.

Obdobie do roku 1980 bolo veľkolepou ukážkou popradskej práce s hokejovou mládežou. „Toto obdobie bolo najplodnejšie v histórii popradského hokeja. Bolo to úžasné zanietenie pre hokej. Päťtisícové návštevy na zápasoch neboli ničím výnimočným. Neraz ostali aj stovky ľudí stáť pred zimákom, lebo sa nedostali na štadión,“ povedal Štefan Bednár, ktorý bol pri zrode popradských hokejových tried.

„To nám každý závidel. Hokej bol pre žiakov školským predmetom. Som hrdý na toto obdobie,“ objasnil Bednár.

Práve vtedy zažila najrýchlejšia kolektívna hra pod Tatrami obrovský boom. „Stali sa dve veľké udalosti. Práve v tejto desaťročnici bol otvorený krytý zimný štadión a obnovil sa Tatranský pohár,“ dodal autor, ktorý v publikácii neobišiel ani niekoľko kuriozít. Jednou z nich je fotografia, kde prím hrajú ženy. „Zaujímavosťou, ktorá je aj v knihe, je fotografia ženského hokejového tímu z konca 60-tych a začiatkom 70-tych rokov. Dátovať ju presne neviem, ale rád by som sa dopátral k tomu, že kto je vlastne na tej fotografii a pri akej príležitosti bola urobená,“ vyzval Ovšonka, ktorý by sľúbil, že históriu popradského hokeja zmapuje kompletne, preto v práci bude pokračovať.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM