Monika Vengrínová Samospráva

Deň bez auta si vyskúšalo aj vedenie mesta: Do cieľa ako prvý dorazil viceprimátor na bicykli

Deň bez áut si vedenie mesta Poprad vyskúšalo naozaj originálne. Medzi sídliskom Juh III a autobusovou stanicou si primátor, obaja viceprimátori i prednosta mestského úradu vyskúšali viacero alternatív prepravy po meste.

Ilustračný obrázok k článku Deň bez auta si vyskúšalo aj vedenie mesta: Do cieľa ako prvý dorazil viceprimátor na bicykli
Zdroj: Dnes24.sk

Malý test mobility tak vedľa seba postavil chodca, cyklistu, cestujúceho v MHD a klienta taxislužby. Ako prvý do cieľa na autobusovej stanici s časom 5minút 39 sekúnd dorazil cyklista – 2.viceprimátor Pavol Gašper. „Nešiel som pritom vôbec na víťazstvo. Skoro ráno je chladnejšie a na bicykli sa ide naozaj dobre, hlavne to človeka poriadne preberie,“ povedal Gašper. Podľa jeho názoru je v Poprade z pohľadu cyklistov dôležité pripravovať také cyklistické chodníky, na ktorých nebude dochádzať ku kolíziám s chodcami. Zároveň bude nevyhnutné doplniť najmä mobiliár v podobe stojanov na bicykle. „Všimol som si to nielen na autobusovej stanici ale aj v ostatných častiach mesta, je to námet na zamyslenie a nápravu,“ doplnil 2.viceprimátor.

Hneď po cyklistovi dorazil do cieľa klient taxislužby – 1.viceprimátor Igor Wzoš, ktorého druhé miesto vyšlo vďaka cene za prepravu 1,70 eur. Od chvíle objednania taxíka po príchod do cieľa mu to trvalo 6 minút 9 sekúnd. „Očakával som, že môžem aj vyhrať, pretože som starý pasažier taxíkov – mám už otestované všetky taxislužby v Poprade a viem zhruba odhadnúť, ako rýchlo prídu. Dnes ma však aj napriek snahe tromfol kolega viceprimátor Gašper, ktorý to má na bicykli natrénované,“ povedal s úsmevom Wzoš. Podľa 1.viceprimátora bude v budúcnosti v rámci alternatív ohľaduplných voči životnému prostrediu dôležité sústrediť pozornosť predovšetkým na verejnú dopravu. „Osobne si želám, aby logistika liniek, grafikon, rýchlosť a najmä cena dopravy bola taká, aby motivovala akéhokoľvek občana mesta nasadnúť do autobusu a previezť sa na druhú stranu mesta, lebo bude mať istotu, že sa lacno a včas prevezie tam, kam potrebuje,“ dodal Wzoš.

Dvanásť minút a jednu sekundu od nasadnutia do autobusu dorazil do cieľa prednosta MsÚ v Poprade Róbert Bujalka. „Autobus odchádzal zo zastávky presne, do cieľa prišiel načas, bol čistý, takže som spokojný. Bonusom pre cestujúcich bola dnes navyše cesta zadarmo, z ktorej mali očividnú radosť,“ uviedol prednosta. Za štandardných podmienok by cesta MHD stála 0,70 eura pri platbe v hotovosti a 0,50 eura pri platbe čipovou kartou.

Ako posledný s časom 17 min 59 sek prišiel do cieľa primátor Popradu Jozef Švagerko, ktorý trasu zo sídliska na autobusovú stanicu absolvoval pešo. „Ako chodca ma potešilo, že až na jeden prípad boli na všetkých cestách, ktoré sme prechádzali, priechody pre chodcov, vodiči ma ani v jednom prípade na priechode neohrozili a bez problémov som došiel do cieľa. Dnešný deň bol ale predovšetkým o tom, aby sme poukázali na alternatívne spôsoby dopravy. Cieľom bolo zistiť, porovnať a vyhodnotiť možnosti presunu v meste Poprad. Bol to taký malý test mobility, ako v Poprade pokračovať a riešiť situáciu v MHD, nastavenie liniek, propagáciu, možno požičovňu bicyklov a podobne,“ vysvetlil primátor Popradu Jozef Švagerko.

foto zdroj: Noviny Poprad

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM