Peter Handzuš Správy

Deň plný zážitkov: Študenti držali v rukách vzácne knihy a videli skvelé divadlo

Ako vyzeral dom básnika Milana Rúfusa? V akej kolíske ho uspávala mama? Ako sa volá vrch v Nízkych Tatrách, pod ktorým je slovenský bard pochovaný?

Ilustračný obrázok k článku Deň plný zážitkov: Študenti držali v rukách vzácne knihy a videli skvelé divadlo
Foto: SŠDT Poprad

To boli len niektoré otázky, na ktoré dostali odpovede študenti slovensko-nemeckej bilingválnej sekcie Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade počas prvej zastávky literárnej exkurzie na strednom Slovensku. V Závažnej Porube – Rúfusovom rodisku – navštívili jeho rodný dom (kde „bilinkárov“ čakal špeciálne pre nich upečený mrežovník) a na hrobe mu zapálili sviečky…

Púť za vedomosťami a zážitkami pokračovala do Martina. V srdci Turca si bilingvalisti – prváci prezreli Národnú knižnicu, kde sa dozvedeli a videli mnoho zaujímavého. Napríklad aj to, že je v nej umiestnených päť miliónov tlačovín!

Nasledovala prehliadka ďalšieho domu spojeného s literátom, tentoraz s Jozefom Cígerom Hronským. Gymnazista-negymnazista, asi najzaujímavejším exponátom bol rozprávkový domček pre prasiatka Budkáčik a Dubkáčik z autorovej rovnomennej knihy.☺ V pamäti študentov však určite ostanú aj fakty o pohnutom živote Hronského, ktorého osud zavial až do Južnej Ameriky. Späť do vlasti ho previezli až po smrti a pochovaný je na Národnom cintoríne v Martine. Nielen k jeho hrobu smerovali ďalšie kroky bilingvalistov. Výber ďalšej „štácie“ exkurzie nebol náhodný – súvisel s postavami divadelnej hry www. narodnycintorin. sk. Vo veľmi úspešnej inscenácii vystupujú významní slovenskí dejatelia: Karol Kuzmány, Janko Kráľ, Elena Maróthy – Šoltésová, Anička Jurkovičová a Miloslav Schmidt. Najmä život tejto pätice študentom priblížil zaujímavý výklad pani sprievodkyne.

Študenti držali v rukách vzácne knihy a videli skvelé divadlo
8
Galéria
Foto: SŠDT Poprad

Vyvrcholením nabitého programu bol predstavenie spomínanej hry – divadelného sitkomu v Slovenskom komornom divadle. Predchádzala mu ešte prehliadka budovy známej ako Národný dom. Bilingvalistov sprevádzal riaditeľ divadla František Výrostko, ktorý ich zobral dokonca do svojej pracovne.

Sitkom predstihol očakávania študentov. A oprávnene. Veď ide o inscenáciu, ktorá získala prestížne ocenenie Divadelné dosky vo viacerých kategóriách. Veľkým zážitkom bolo nielen netradičné spracovanie osudov významných osobností slovenskej literárnej histórie, ale aj ich stvárnenie hercami, ktorých bilingvalisti doteraz poznali len z televíznych obrazoviek.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM