Martin Sýkora Rôzne

Deti s ťažkým osudom pod Tatrami: Nielen popradský úrad práce im pomôže

Detí, ktoré prišli o rodiča alebo oboch rodičov pri tragickej udalosti, na Slovensku pribúda. Na riešenie tejto skupiny obyvateľstva však štát nemá agendu.

Ilustračný obrázok k článku Deti s ťažkým osudom pod Tatrami: Nielen popradský úrad práce im pomôže
Foto: Peter Stas

Deti, ktoré tragicky prišli o rodičov

OZ Kolobeh života založili v roku 2013 s cieľom pomôcť rodinám s nezaopatrenými deťmi, ktoré stratou jedného alebo oboch rodičov sa ocitli v krízovej situácii. Okrem materiálnej straty ide predovšetkým o stratu citovú. Hlavne deti, tak ako ostatných, trápi neznesiteľná ťažoba. Práve tejto skupine obyvateľstva sa venuje OZ.

„Sme ľudia, ktorí si takouto stratou prešli, je to naša osobná skúsenosť. Preto vieme, čím sme prechádzali, čo sme potrebovali a čo nám chýbalo,“ povedala Jana Pitková z OZ Kolobeh života, ktorej ambasádorom je Majka Demitrová.

Detí, ktorých sa nemilosrdne dotkla strata rodiča alebo oboch rodičov pri tragickej udalosti na Slovensku dennodenne pribúda. Táto agenda nie je na Slovensku žiadnym spôsobom zastrešená. „Sprevádzame rodiny najťažším obdobím. V prvom rade poskytujeme bezplatné poradenstvo prostredníctvom našej stránky. Obsahuje aj najpragmatickejšie kroky, spojené so stratou blízkeho,“ vysvetlila Pitková.

Foto: Peter Stas

Letný tábor deti potešil

Letný tábor je jednou z aktivít, ktorou sa OZ snaží pomôcť rodinám z celého Slovenska. Vek účastníkov je limitovaný do intervalu 6 – 30 rokov. „Mnohokrát sa stáva, že pri strate oboch rodičov sa stáva starší súrodenec pestúnom. Veľa ľudí sa so smútkom nevie vysporiadať a preto sme tu. Vytvárame bezpečný priestor na to, aby sa ľudia s podobnou životnou skúsenosťou stretli. Už len to, že sa stretnú, je pre nich liečivý proces. Ide o vzájomné zdieľanie a podporu – má to obrovský zmysel,“ vysvetlila Pitková, podľa ktorej nielen deťom pomáha aj FB stránka. Mnohokrát títo ľudia žijú v inej kvalite života, nemajú odsmútené ani po 5, 10 alebo 20 rokoch. Trauma ich sprevádza do konca života.

Už po druhýkrát sa letný tábor uskutočnil v hoteli v Štrbe. Výber bol skôr zhodou náhod, ktoré viedli k vzniku priateľských pút a spolupráce.„Z po­moci, ktorej sme sa tu dočkali, sa stále spamätávam,“ konštatovala zástupkyňa OZ Kolobeh života. Veľkú pomoc ako minulý rok, tak aj teraz poskytol deťom Patrik Františka. „Je to spontánne. V tejto oblasti som niekedy pracoval a ide to samo. Začnete jedným krokom a zrazu zistíte, že okolo seba máte ľudí, ktorí vám chcú pomôcť. Už teraz sme v myšlienkach v budúcom roku,“ povedal Františka, ktorý deťom sľúbil prekvapenie a pestrý program.

Účastníci tábora navštívili leteckých záchranárov z ATE Europe, absolvovali prehliadku letiska, krstili nové logo hokejového Tatranského pohára a zúčastnili sa aj prehliadky Popradu na doubledeckeri.

OZ Kolobeh života 07/2017
13
Galéria
Foto: Peter Stas

Popradčania chcú byť prví

Na činnosť OZ zareagoval aj popradský Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Konštatovanie, že nikto s takou agendou na Slovensku nepracuje, nie je práve najlepšou vizitkou štátu. V Poprade to chcú zmeniť ako prví. „Otvorili sme možnosti, ako spolu vieme spolupracovať. My deťom z takýchto rodín nevieme pomôcť priamo, ale vieme prostredníctvom takýchto občianskych združení vychádzať v ústrety rôznymi aktivitami. Napríklad ide o regionálne štatistiky – koľko rodín máme a vieme byť prvým kontaktom, kde sa deťom alebo rodinám ponúkne možnosť spolupráce s občianskymi združeniami,“ informovala riaditeľka popradského Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Veronika Brijová, podľa ktorej sociálni pracovníci vedia zapojiť deti do určitej formy intervencie. OZ môže participovať na výchovných opatreniach v prípade, ak ide o problémové rodiny.

Ako by to teda malo vyzerať po novom v realite? „Hneď na začiatku ich vieme skontaktovať s OZ, nakoľko v našom regióne nedisponujeme takýmto OZ, ktoré by sa zaoberalo vyslovene touto oblasťou – siroty a polosiroty. Máme tu OZ, ktoré sa zaoberajú rodinou ako takou, s ktorými spolupracujeme,“ dodala riaditeľka úradu, ktorá túto aktivitu považuje za niečo nové, čo ľuďom v nepriaznivej životnej situácii pomôže.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM