Peter Handzuš Rôzne

Dni zdravých žíl majú zachytiť chronické žilové ochorenia v ranných štádiách

Chronické žilové ochorenia patria medzi najčastejšie chronické choroby v civilizovaných krajinách.

Skorá diagnostika a liečba dokáže zabrániť neskorším komplikáciám, ktoré výrazne znepríjemňujú každodenný život pacientov a často sú príčinou ich práceneschopnosti. Zachytiť chronické žilové ochorenie v počiatočných štádiách je cieľom projektu Dni zdravých žíl, ktorý sa na Slovensku uskutoční tento rok v dňoch 28. marca až 8. apríla.

Záštitu nad druhým ročníkom tohto projektu prevzala Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL) SLS. „Výsledky prvého ročníka projektu nám potvrdili, že osveta v oblasti prevencie chronických žilových ochorení je stále nedostatočná a v mnohých prípadoch prichádzajú do ambulancií pacienti už v najvyšších štádiách ochorenia, kedy si pomoc vyžaduje oveľa radikálnejšie a invazívnejšie zákroky,“ uviedol Peter Lipták zo SSVPL SLS.

Preto je podľa jeho slov dôležité, aby boli prvé príznaky všeobecne známe a ľudia trpiaci týmito problémami navštívili svojho všeobecného lekára čo najskôr. Dni zdravých žíl sa uskutočnia v takmer 700 ambulanciách praktických lekárov naprieč celým Slovenskom v období od 28. marca do 8. apríla 2011.

Chronické žilové ochorenie predstavuje pomerne široký pojem, pod ktorý možno zahrnúť všetky ochorenia či anomálie žilového systému s chronickým priebehom. Žilový systém sa stará o zdravú cirkuláciu krvi v nohách. Ak funguje tak, ako má, odvádza krv z dolných končatín späť do srdca a bez ťažkostí prekonáva zemskú gravitáciu. Problémy vznikajú, keď sa krv pôsobením tlaku a spätného toku v nohách hromadí, dochádza k zápalovým procesom a chorobným zmenám, ako sú kŕčové žily, poškodenia kože alebo až vredy predkolenia.

Napriek vysokému výskytu zvyknú ľudia práve ochorenia žilového systému nôh podceňovať, dlho prehliadať a samých seba presviedčať, že príznaky, ktoré ich sprevádzajú, sú len dôsledkom náročného denného režimu. Pocit ťažkých nôh, bolesti v nohách, opuchy, pálenie, nočné kŕče, svrbenie a pichanie v nohách či pocit chladu však nepatria medzi bežné prejavy preťaženia. Signalizujú problém, ktorý je potrebné neodkladne konzultovať s lekárom.

Text+foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM