Martin Sýkora Správy

Do prevádzky MHD uviedli nový autobus: Pripomína aj významné výročia

Svit je malé mesto a funguje tu len jeden autobus v rámci MHD, ktorá je významne dotovaná zo zdrojov samosprávy. Ročne ide o približne 50 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Do prevádzky MHD uviedli nový autobus: Pripomína aj významné výročia
Zdroj: TASR

Využitie na maximum

Do prevádzky mestskej hromadnej dopravy (MHD) vo Svite (okres Poprad) v pondelok uviedli nový autobus. „Vozidlo, ktoré tu fungovalo posledné roky, bolo viac menej náhradou za mestskú dopravu, ktorá tu bola predtým. V rámci obmeny dopravného parku nastala chvíľa, keď sme sa rozhodovali čo ďalej a pristúpili sme k výberu tohto autobusu, ktorý vychádza ako najlepší pre naše mesto,“ uviedol primátor mesta Svit Miroslav Škvarek.

„Uvažujeme o tom, že by sme modifikovali trasu tohto autobusu, aby sme ho využívali v maximálnej miere. Možno by sme spustili od jesene aj nový grafikon, keďže tento autobus je menší a dokáže sa pohybovať aj v takých mestských častiach, kam ten starý dlhší model nevošiel,“ upozornil primátor.

Náklady na tento autobus sa pohybujú na úrovni 150 000 eur. Ide o model dlhý 8,1 metra, nízkopodlažný s plošinou, plne klimatizovaný a spĺňa európske parametre. „Zaujímavosťou tohto autobus je to, že je síce kratší, ale z vnútornej kapacity to neubralo takmer nič oproti dlhším typom. Zároveň bude schopný prechádzať aj užšími uličkami, takže pre mesto Svit je tento model ideálny,“ konštatoval dodávateľ autobusu Marián Troliga. Kapacita vozidla je 26 miest na sedenie a 31 na státie.

Zdroj: TASR

Nezabudnuteľný Baťa

Ročne prepravia v rámci MHD vo Svite približne 60.000 ľudí, cestovné sa zatiaľ v súvislosti s novým vozidlom zvyšovať nebude. Okrem toho, že autobus bude ľudí voziť v rámci centrálnej časti mesta a Podskalky, prepraví cestujúcich aj do Popradu. Na novom vozidle sú zároveň vyobrazené tri významné výročia, ktoré si v tomto roku v meste pripomínajú. Jednak je to 120. výročie narodenia Jána Antonína Baťu, ktorý sa významnou mierou zaslúžil o založenie i rozvoj tohto podtatranského mestečka. „Zároveň si pripomíname 70. výročie extraligového basketbalu vo Svite, čo je významná vec, pretože vďaka zanieteniu miestnych sa tu za toto obdobie nikdy basketbal neprestal hrať, a tým sa môže pochváliť máloktoré mesto na Slovensku,“ zdôraznil Škvarek. Zároveň mesto na autobuse upozorňuje na 80 rokov fungovania odborného školstva vo Svite. Od nového školského roku by v tejto súvislosti chcela samospráva v spolupráci s tamojšou Strednou odbornou školou (SOŠ), Prešovským samosprávnym krajom a rezortom školstva dosiahnuť udelenie čestného názvu SOŠ – Škola J. A. Baťu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM