Martin Sýkora Samospráva

Vo volebnom roku, ale predsa: Radnica prišla s plánom rozvoja Matejoviec

Mesto Poprad vytvorilo spoločne s Klubom Matejovčanov pracovnú skupinu, ktorej cieľom je vypracovať dlhodobý plán rozvoja pre túto časť mesta.

Ilustračný obrázok k článku Vo volebnom roku, ale predsa: Radnica prišla s plánom rozvoja Matejoviec
Foto: tamas thaler

Viera a chcenie

Pracovná skupina má za sebou už tri stretnutia, na ktorých sa postupne prešlo od informatívnych správ ku konkrétnym požiadavkám a navrhovaným riešeniam. „Súčasný stav je výsledkom dlhodobého neriešenia závažnej situácie v Matejovciach. Preto sme požiadali vedenie mesta o komplexné riešenie rómskej otázky, ciest, chodníkov i osvetlenia. Chcem veriť, že samospráva pristúpi ku konkrétnym krokom a začne sa riešiť hlavne rómska problematika a s tým spojené veci ako vzdelávanie, sociálny podnik a ďalšie,“ uviedol predseda Klubu Matejovčanov Marek Dragošek.

Chcú hovoriť o budúcnosti

Tento problém je podľa viceprimátora Igora Wzoša neriešený možno aj 25 rokov, a ak sa aj pristúpilo k nejakým krokom, tak len ad hoc a nesystematicky. „Chceme do toho vniesť poriadok a postupnosť. Jednoducho povedať si, že najbližších desať rokov budeme investovať do Matejoviec ročne toľko a toľko, aby sa veci posúvali. Hovoriť môžeme o budovaní infraštruktúry, osvetlenia, komunitného centra, sociálneho podniku, možno o vytvorení repliky hrobky germánskeho kniežaťa ako turistickej zaujímavosti,“ vymenoval Wzoš. Nápadov a návrhov pre Matejovce je veľa, treba ich však zosumarizovať, určiť poradie, zodpovednosť a začať hľadať finančné prostriedky na ich realizáciu. Do tohto procesu musia podľa Wzoša vstúpiť všetci hráči, ktorí tam sú, teda firmy, školy, samotní Matejovčania i samospráva.

Foto: Martin Sýkora

Hovorím – konečne!

Plán rozvoja prišiel počas 4. roku pôsobenia súčasného vedenia mesta. Ľady sa pohli po mimoriadnej situácii, ktorú spôsobil požiar a dočasné sťahovanie obyvateľov Staničnej ulice. „Hovorím – konečne! Návrhy riešenia situácie v Matejovciach sme už dávno predkladali mestu. Upozorňovali sme na alarmujúcu situáciu v tejto mestskej časti nášho mesta – potrebu komunitného centra, zriadenie sociálneho podniku, rekonštrukciu komunikácii, osvetlenia atď. Anna Schlosserová, ako predsedkyňa volebného obvodu I, kam Matejovce patria, upozorňovala na tento alarmujúci stav neustále a je mi len ľúto, že táto situácia musela zájsť až tak ďaleko, aby vedenie mesta sa začalo vážne zaoberať touto mestskou časťou a jej potrebami,“ konštatoval poslanec Štefan Pčola, predseda Klubu nezávislých poslancov.

Chcú prejsť k činom, chcú pracovať s miestnou komunitou

Komplexný a systémový prístup by mal pomôcť vytvoriť silný plán rozvoja Matejoviec. „Chceme prejsť od plánov aj k činom. Už v lete tam plánujeme osadiť zrekonštruovanú sochu Immaculaty a mestské zastupiteľstvo schválilo 135 000 eur na vybudovanie nového multifunkčné ihriska v areáli tamojšej základnej školy. Ďalších 255 000 eur pôjde na vybudovanie chýbajúcich chodníkov od Allendeho ulice po jestvujúcom moste až po existujúci chodník na Matejovskom námestí a na ďalšie menšie úseky až k miestnemu cintorínu, ktorého rozšírenie rovnako riešime,“ priblížil plány primátor Popradu Jozef Švagerko.

Radnica v tejto súvislosti komunikuje aj s evanjelickou cirkvou ohľadom možnosti využitia budovy bývalej školy a snaží sa nájsť priestor pre futbalové ihrisko. „Chceme ešte viac pracovať s rómskou komunitou prostredníctvom komunitného centra či sociálneho podniku, to všetko by malo pomôcť začleniť ich do spoločnosti tak, aby sa ich počet na Staničnej ulici nezvyšoval, ale naopak znižoval. Veľa vecí, ktoré určite pomôžu Matejovciam, sa rieši, navrhuje, schvaľuje. Aj prostredníctvom tejto pracovnej skupiny budeme chcieť dostať k Matejovčanom všetky informácie o tom, čo všetko pre túto mestskú časť robíme a pripravujeme,“ dodal Švagerko.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM