Peter Handzuš Kultúra

Do Vysokých Tatier sa po roku vracia festival amatérskej tvorby Horalfest

Do Vysokých Tatier sa po ročnej prestávke vracia festival amatérskej tvorby Horalfest. Jeho 7. ročník sa bude v Teniscentre v Tatranskej Lomnici konať v dňoch 23. a 24. novembra.

Ilustračný obrázok k článku Do Vysokých Tatier sa po roku vracia festival amatérskej tvorby Horalfest
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Do súťaže sa prihlásilo spolu 95 súťažiacich, z toho 61 bude súťažiť o najlepšiu fotografiu, 12 zaradili do súťaže svoj amatérsky film a 22 sa zúčastní kategórie literatúra,“ uviedol riaditeľ festivalu Stanislav Klaučo.

Účastníci sú z celého Slovenska od Košíc až po Malacky, na festivale sa zúčastnia aj milovníci hôr z Českej republiky. Program zostáva nezmenený, okrem samotnej prezentácie diel sú jeho podstatnou súčasťou odborné workshopy, kde budú autori diskutovať o svojej tvorbe s odbornými garantmi. Patronát nad literárnou tvorbou prevzala Marta Rybková, garantom pre amatérskych fotografov ostáva fotograf Tibor Škandík a kategóriu film a video si pod svoje krídla vzal filmár Ivo Brachtl.

„Po slávnostnom otvorení festivalu sa uskutoční krst novej knihy z vydavateľstva DAJAMA a uvedieme nášho hosťa, himalaistu, horolezca, záchranára a spisovateľa Michala Orolína. Okrem prezentácie súťažných diel sme ako novinku pripravili dve pásma nesúťažných filmov s horskou tematikou,“ doplnil Klaučo. V rámci tohto programu sa uskutoční aj slovenská premiéra českého filmového projektu “TELEfilm” o telemarkovom lyžovaní a druhá slovenská premiéra filmu o horskom bikovaní z produkcie Red Bull s názvom “Where the trial ends”.

Festival sa bude počnúc aktuálnym ročníkom konať v dvojročnom intervale. Témami siedmeho ročníka sú príroda a krajina hôr a ľudia v horách. „Pre tých, ktorí sa rozhodnú zachytiť perom, hľadáčikom svojho fotoobjektívu či kamerou náročnú prácu a životnú filozofiu vysokohorských nosičov, pripravujeme v spolupráci s chatárom z Rainerovej chaty osobitnú prémiu,“ za organizátorov uviedla Beata Firicová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM