Monika Gécziová Samospráva

Dobrá správa pre cyklistov: Nový cyklochodník spája centrum Popradu s akvaparkom

Cyklisti v našom meste majú ďalší dôvod na radosť. K už existujúcim cyklotrasám pribudla ďalšia v dĺžke 1,3 kilometra. Tá spája centrum s tunajším akvaparkom. V budúcnosti sú plánované aj ďalšie trasy.

Video: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

1,3 kilometra novej cyklotrasy vyznavači cyklošportu využívajú už od začiatku mája. Slávnostne túto trasu však zástupcovia mesta otvorili len v utorok (4.6.). V tomto prípade ide o výstavbu úseku „B“ plánovanej cyklotrasy prepájajúcej mesto zo západu na východ obojsmernej cyklistickej komunikácie prevažne po ľavom a pravom brehu rieky Poprad v intraviláne mesta. Uvedená trasa sa následne prostredníctvom úseku „A“ Poprad – Západ – Mestský úrad prepája s jestvujúcim cyklochodníkom začínajúcim na Brežnom riadku pri záhradkách. V smere na východ pokračuje úsekom „C“ – most na ulici Športovej – štátna cesta I/66 pri Aquacity, a úsekom „D“ štátna cesta I/66 – most D1 Matejovce. Informovala o tom hovorkyňa mesta Poprad Jarmila Hlaváčová.

Vrátane odpočívadiel a stojanov na bicykle

Výstavba nového cyklochodníka bola zahájená v priebehu augusta minulého roka a začiatkom decembra prebehlo jej hrubé ukončenie. „Termín na realizáciu bol dosť krátky, stavbu sme zrealizovali za menej ako štyri mesiace, ale s tým sme počítali a samotná realizácia prebehla rýchlo a hladko,“ ozrejmil zhotoviteľ stavby Róbert Kanda.

Nová cyklotrasa obsahuje tri lávky v rôznych dĺžkach a jej súčasťou sú i dve odpočívadlá so stolom, lavicami i odpadkovými košmi. Jedno z nich sa nachádza pri mestskom úrade, druhé, vrátane prístrešku, na ulici Popradské nábrežie. Samozrejmosťou sú i stojany na bicykle.

Nový cyklochodník spojil centrum Popradu s akvaparkom
57
Galéria
Foto: Monika Gécziová

„Celková výška investície bola takmer 950 tisíc eur, pričom na projekt bola podaná žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z fondov Európskej únie a v súčasnej dobe prebieha posudzovanie verejného obstarávania na výber zhotoviteľa,“ uviedla Kristína Horáková, vedúca odboru výstavby Mestského úradu v Poprade, ktorá zároveň vyzýva nielen cyklistov, ale aj peších a vodičov, aby boli pri križovaní cyklistického chodníka s miestnymi komunikáciami maximálne opatrní a rešpektovali dopravné značenie.

Budovanie cyklotrás bude pokračovať

S myšlienkou prepojiť mestské časti s centrom prišlo Občianske združenie Pre mesto, ktorého členom bol aj súčasný viceprimátor Ondrej Kavka. „Tá idea prepojenia cyklistického chodníka od sídliska Západ až po koniec Matejoviec vzišla pred štyrmi rokmi a našim hlavným cieľom bolo spojiť centrum mesta s akvaparkom a so Spišskou Sobotou. Sme radi, že sa to podarilo a veríme, že v budúcnosti sa podarí vybudovať cyklotrasu až do Veľkej Lomnice, ktorá má byť súčasťou veľkej cyklotrasy okolo Tatier,“ skonštatoval Kavka s vierou, že do konca volebného obdobia sa podarí dobudovať cyklochodník do konca Matejoviec až po čističku odpadových vôd.

Ako ďalej viceprimátor uviedol, v súčasnosti je vypracovaný projekt zo sídliska Juh do centra s napojením na tento nový cyklochodník. „Verím, že to bude jedna z prvých etáp, aby sme prepojili túto mestskú časť“. Dodal, že takisto je tu priestor i na prepojenie mestskej časti Veľká s akvaparkom.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM