Dominika Pacigová Správy

Dobrodružstvo v knižnici: Noc s Andersenom si užili deti vo Svite

Počítačové hry, internet a televízia sú veľkými konkurentmi kníh. Avšak zaujímavý program a rozprávková noc prilákali tisícky detí do verejných a školských knižníc.

Ilustračný obrázok k článku Dobrodružstvo v knižnici: Noc s Andersenom si užili deti vo Svite
Foto: Dominika Pacigová

Posledný marcový deň sa v knižniciach konalo nočné medzinárodné česko-slovenské podujatie Noc s Andersenom. Na Slovensku sa organizuje od roku 2006. Viac ako 10 000 detí z celého Slovenska strávilo rozprávkovú noc v knižniciach. Výnimkou nebol ani Svit. Mestská knižnica v spolupráci s Centrom voľného času vo Svite zorganizovali Noc s Andersenom už 12. krát.

Čítanie obohacuje

Je vedecky dokázané, že čítanie kníh obohacuje slovnú zásobu. Cieľom podujatia bolo priviesť deti k aktívnemu čítaniu a ukázať im, že aj z knižnice si môžu odniesť zážitok. „Cieľom podujatia je rozvíjať deťom fantáziu, ukázať im, že knihy sú zábavné. Deti sa pri čítaní dozvedia všeličo, ale samozrejme sa aj zabavia,“ skonštatovala vedúca Mestskej knižnice vo Svite Daniela Šipošová.

Noci s Andersenom vo Svite sa zúčastnilo 16 detí vo veku 9–12 rokov. Knihovníčky prichystali pre školákov zaujímavý program. Teória sa striedala s pohybovými aktivitami. „Literárne úlohy o knihách a knižniciach sa striedali s pohybovými úlohami, aby sa deti neusedeli a trošku si vybili energiu. V nočnej úlohe museli podľa mapky nájsť 3 indície v tme s baterkami. Indície tvorili nezvyklé slová zozbierané Pavlom Dobšinským,“ prezradila Šipošová a dodala, že po návrate do knižnice mali napísať, koľko slov si zapamätali.

Noc s Andersenom vo Svite 04/2017
12
Galéria
Foto: Dominika Pacigová

Program prispôsobený jubileu

Každý rok sa knihovníčky zamerajú na prípravu iného programu. Po minulé roky to boli mačky. Deti sa mohli hravou a zábavnou formou dozvedieť zaujímavosti o týchto zvieratkách. Rok 2017 je pre knižnicu výnimočným.

„Tento rok naša knižnica oslavuje 80 rokov. Noc s Andersenom sme preto poňali čisto literárne. Deti sa dozvedeli všetko o našej knižnici čo sa týka histórie, ale tiež o výrobe kníh, knižniciach v stredoveku a iné zaujímavosti,“ uviedla Šipošová.

Okrem vedomostných a športových úloh bola pre deti pripravená aj skúška odvahy. Priniesla so sebou smiech i strach a vyžadovala si nebojácnosť. „Tento rok mali deti v špeciálnom žabom slize hľadať predmety. Veľmi sa im to nepáčilo, ale premohli sa,“ uzavrela Šipošová s tým, že sa teší na ďalšie podujatia, ktoré prilákajú deti do knižnice.

Foto: Dominika Pacigová / Daniela Šipošová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM