Martin Sýkora Rôzne

Dobrodužstvo v lese pomáha deťom učiť sa disciplíne a vzájomnej úcte

Popradské deti zažili počas uplynulého víkendu veľké dobrodružstvo. V lese v Lopušnej doline pomáhali zachrániť členov svojho tímu a získať vytúženú odmenu.

Ilustračný obrázok k článku Dobrodužstvo v lese pomáha deťom učiť sa disciplíne a vzájomnej úcte
Foto: Martin Sýkora

Džudisti z Judo Club Katsudo Poprad ECC spolu s rodičmi v sobotu (16.6.) zažili veľké dobrodružstvo. Tradičný klubový guláš sa zmenil na veľký zážitok. „Myšlienka vznikla pred piatimi rokmi na jednom tréningu v zime, kde sme sa s rodičmi rozhodli, že keď nám to počasie umožní, urobíme niečo pre deti. Začínali sme s 15-timi deťmi. Dnes je nás tu 130,“ konštatoval šéf klubu Jozef Lenčéš, ktorý učí deti disciplíne, rešpektu a vzájomnej úcte. „Pripravili sme pre deti bojovo-vedomostnú úlohu. Decká ukázali, čo majú v hlave, ale napríklad aj ako vedia strieľať zo vzduchovky, hádzať granátom alebo postaviť vlastnú bojovú loď. Témou bolo stroskotanie lode a záchrana námorníkov na opustenom ostrove,“ dodal Lenčéš.

Autorkou programu bola mamička súrodencov Vargových, ktorí trénujú v popradskom klube. Cieľom bolo zoznámiť deti, keďže v klube fungujú tri vekové kategórie. Aj preto bolo zloženie družstiev úmyselne vekovo pestré – od najmladších po najstarších. Kapitánom bol najstarší, členovia tímu až po najmenších, na ktorých dozeral nemý dospelý, tzv. Piatok.

„Deti sa museli držať za ruky na všetkých stanovištiach, ktoré sme rozmiestnili na ploche štyroch kilometrov,“ uviedol šéf popradského klubu v nádhernom prostredí Lopušnej doliny, ktoré poskytla Nadácia Chemosvit.

Športový deň Lopušná dolina 06/2018
15
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Po absolvovaní 12-tich dobrodružných vedomostno – pohybových úloh a nájdení strateného pokladu sa deti z Judo Clubu Katsudo Poprad ECC zoznámili so záchranárom, ktorý im s figurínou ukázal, čo je prvá pomoc. „Učiť deti prvej pomoci je veľmi dôležité. Zaznamenali sme napríklad čerstvo prípad, kedy 5-ročný chlapec zachránil život svojmu dedovi masážou srdca a zavolaním rýchlej zdravotnej pomoci,“ vysvetlil František Majerský, prezident OZ Záchrana.

„Deti si vyskúšali aj masáž srdca a videli, ako funguje tzv. AED – automatický externý defibrilátor. Mali by vedieť, čo majú robiť, kým príde záchranka. Trvá to 10 – 15 minút, ktoré môžu rozhodnúť o živote a smrti,“ vysvetlil Majerský.

OZ Záchrana získali pre Prešovský samosprávny kraj 7 AED-čiek, ktoré pod Tatrami nájdeme na námestí v Poprade, v Spišskej Novej Vsi, v Kežmarku i v Bachledovej doline.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM