Martin Sýkora Rôzne

S 24-kou v obraze budete v obraze: František Majerský o energii a pohybe

Ponúkame vám rozhovor s popradským záchranárom a občianskym aktivistom. Rozprávali sme sa o zneužívaní záchranárov a práci v prospech pacientov - na Slovensku, ťažká téma.

Ilustračný obrázok k článku S 24-kou v obraze budete v obraze: František Majerský o energii a pohybe
Foto: Peter Handzuš

Sú to hrdinovia v reflexnom oblečení. Prídu vám na pomoc vo dne, i v noci. Vždy urobia všetko preto, aby vám bolo lepšie, aby vám neraz zachránili to najcennejšie – ľudský život. Jedným z nich je aj František Majerský. V rozhovore prezradil, prečo je práca záchranára stále komplikovanejšia.

„Za ostatné roky nám to ľudia neuľahčujú. Práve naopak. Prístupom k zdravotníctvu, záchranárom i vlastnému zdraviu sa to postupne zhoršuje. Stáva sa z toho taký sociálny taxík,“ načrtol Majerský. Ak si myslíte, že záchranári sú zneužívaní, nemýlite sa. „Záchranná služba sa zneužíva. Potom ľudia očakávajú zázraky. A tie nerobí na Slovensku nikto. Ľudia si často neuvedomujú, že v tom čase sme mohli byť tam, kde nás naozaj niekto potrebuje,“ dodal František, ktorý je aktívnym aj v OZ Záchrana a pomáha zastupovať záchranárov aj na najvyššej úrovni.

Aj na ministerstve zdravotníctva vedia, že práca záchranárov je nahraditeľná, ale systém nie je dobre nastavený. Skupiny obyvateľstva, ktoré zneužívajú prácu záchranárov Majerský pomenoval jasne. „Keď som pracoval v Bratislave, tam nás využívali narkomani, bezdomovci a sociálne slabšie skupiny obyvateľstva. Po 10-tich rokoch som sa vrátil do Popradu a tu je to o zneužívaní ľuďmi z rómskych osád – je to 60 až 70 percent výjazdov,“ povedal.

Záchranári zažívajú pri svojej práci rôzne situácie. Ale aj ich dokáže vytočiť zistenie, že na mieste zásahu sú zbytočne. Pritom inde môže ísť naozaj o život. „Napríklad prídeme k pacientovi, ktorý sa sťažuje na ťažké dýchanie a po príchode na miesto zistíme, že je to fajčiar, ktorému sa už dva roky dýcha ťažko. Ja hovorím, komu sa na Slovensku dýcha ľahko,“ uviedol František príklad zo svojej praxe.

O zmenách v systéme sa hovorí často. Jedna vec je hovoriť, druhá je konať. Zmeny akoby stále boli iba na začiatku. Na Slovensku sa však niet čomu čudovať. „Za 4 roky sa nám vymenili štyria ministri. Takže vždy príde nový človek, ktorý si privedie nových ľudí a všetko sa štartuje odznova. Niekedy je to ubíjajúce. Vynakladáte energiu, ktorá aj tak potom odpadne. Musíte sa znova naštartovať,“ konštatoval popradský záchranár, ktorého verejnosť môže poznať aj z televíznej relácie 112.

Nielen o záchranároch, ale aj o OZ Záchrana, o ľuďoch a skúsenostiach nám porozprával František Majerský v rozhovore:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM