Ľubomír Hudačko Správy

Doteraz sa z toho nespamätali: Už je to 18 rokov, čo Tatry zničila katastrofa, FOTO

Prezídium Hasičského a záchranného zboru pripomenul, že len popradskí hasiči prijali 200 tiesňových volaní od uviaznutých ľudí v autách či autobusoch.

Ilustračný obrázok k článku Doteraz sa z toho nespamätali: Už je to 18 rokov, čo Tatry zničila katastrofa, FOTO
27
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu 19. novembra uplynulo 18 rokov od momentu, keď sa Tatrami prehnal ničivý vietor. Portál iMeteo.sk výročie pripomenul na svojej webstránke.

„Ničivá kalamita v našich Tatrách udrela v roku 2004. Víchrica, ktorá vtedy Tatry zasiahla, spôsobila nevídané škody. Vyžiadala si dokonca aj dve obete. Vietor dosahoval silu orkánu, jeho rýchlosť sa pohybovala na úrovni 200 km/h,“ pripomenuli ďalej z iMeteo.sk.

Takmer 13 hektárov

Vietor vtedy strhol množstvo striech, polámal stovky stromov pri cestách a železničných koľajach. Snáď najviac však túto kalamitu vnímame pri pohľade na Tatry. Silný vietor zničil takmer 13 tisíc hektárov lesa.

Vyžiadala si dokonca aj dve obete. Vietor dosahoval silu orkánu, jeho rýchlosť sa pohybovala na úrovni 200 km/h.

Prezídium Hasičského a záchranného zboru uviedol, že len popradskí hasiči prijali 200 tiesňových volaní od uviaznutých ľudí v autách či autobusoch.

Zachránených bolo 150

„Akoby zázrakom sa hasičom podarilo zachrániť aj 110 detí a 20 členov personálu z Detského liečebného ústavu v Dolnom Smokovci. Celkové číslo zachránených sa vyšplhalo na 150,“ doplnil portál iMeteo.sk na záver v spomienkach na jednu z najväčších ničivých katastrof v histórii Slovenskej republiky.

Viac záberov nájdete v priloženej fotogalérii.

Ponad Vysoké Tatry sa prehnala v roku 2004 víchrica
27
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM