Dominika Pacigová Hokej

Dva roky v zahraničí: Popradský hokejista si nevie Fínsko vynachváliť

Chuť juniorského hokeja okúsil v krajine tisícich jazier a ostrovov. Z dvojročného pôsobenia v zahraničí si odniesol nielen hokejové, ale i osobné skúsenosti a zážitky.

Ilustračný obrázok k článku Dva roky v zahraničí: Popradský hokejista si nevie Fínsko vynachváliť
Zdroj: archív Maximiliána Pajpacha

Mladý brankár Maximilián Pajpach (21) pochádza z Popradu. Hokeju sa venuje od detstva. V osemnástich rokoch si vyskúšal pôsobenie vo fínskej juniorskej lige a po dvojročnom pôsobení na severe sa vrátil do rodného Popradu. Dôvodom tohto rozhodnutia bolo zranenie. V súčasnosti je brankárom HK Spišská Nová Ves.

Ponuka, ktorá sa neodmieta

V osemnástich, na prelome dorasteneckej a juniorskej ligy, dostal ponuku od jedného z najlepších fínskych juniorských klubov. „Ponuku som sa bez váhania rozhodol prijať a určite som urobil dobre. Myslím si, že hlavnou stránkou hokeja vo Fínsku sú brankári. Nikomu z tímu nie je venovaná taká veľká pozornosť, tréningy či individuálny prístup ako nim,“ vysvetlil Maximilián Pajpach. Napriek rôznym benefitom je konkurencia medzi brankármi o čosi väčšia ako medzi hráčmi. „Konkurencia je v bráne intenzívnejšia, keďže počas zápasu hrá dvadsať hráčov a brankár chytá len jeden. Preto každý chce a musí byť tým najlepším, aby mohol chytať,“ dodal mladý talent.

Zdroj: archív Maximiliána Pajpacha

Severská úroveň

Jedným z veľkých plusov severskej výučby, ktorá je na vysokej úrovni, je okrem systému trénovania brankárov aj dôraz na korčuliarsku zdatnosť. Úroveň života i fínskeho hokeja je v porovnaní so slovenským odlišná z viacerých stránok. „Hlavný rozdiel je najmä v tom, že hokej sa tam berie ako top šport, ktorý ľudia milujú. Nejde len o hráčov, trénerov či ľudí pracujúcich v tejto sfére, ale úplne o celý národ. Aj preto sú vo Fínsku vytvorené pre hokej lepšie podmienky,“ porovnal s tým, že podmienky na Slovensku nie sú zlé, ale v krajine tisícich jazier je level hokeja o niečo vyšší. Dobrá atmosféra panuje nielen medzi hráčmi, ale i fanúšikmi, ktorí ženú svojich obľúbencov vpred.

„V každom tíme sa hráči snažia vytvoriť v šatni čo najlepšiu partiu, aby sa preniesla aj do hry na ľade. Fanúšikovia sú skvelí takisto aj u nás, aj v zahraničí, nie je čo vytknúť,“ skonštatoval brankár.

Maximilián Pajpach 12/2017
5
Galéria
Zdroj: archív Maximiliána Pajpacha

Byť najlepším je základ

Vďaka pobytu v zahraničí sa rozvíjal nielen po hokejovej, ale i osobnej stránke. Okrem bohatých skúseností si odniesol aj veľa zážitkov. „Naučil som sa o seba postarať, zdokonalil sa v jazyku a v hokeji ani nehovoriac. Vo Fínsku je život veľmi pekný a usporiadaný, je to nádherná krajina. Školu som absolvoval externe na Slovensku, čiže vo Fínsku som sa mohol venovať len hokeju,“ uviedol. Úspechov dosiahol už mnoho, ale za svoj najväčší považuje draft do NHL. „Bol som medzi dvoma stovkami hráčov môjho ročníka, o ktorých kluby NHL prejavili záujem. Momentálne je mojím cieľom čo najviac chytať, presadiť sa čoraz v lepšej a lepšej súťaži a budem veriť, že sa mi to tvrdou prácou naplní,“ uzavrel Pajpach.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM