Monika Vengrínová Iné športy

Dve operácie a štyri skrutky v nohe sú minulosťou: Po štyroch mesiacoch sa lyžiar Martin Bendík opäť postavil na svah

Najlepší Slovák vo FIS rankingu v Super G a druhý najlepší v zjazde, Popradčan Martin Bendík, si vďaka pomoci lekárov, kvalitnej rehabilitácii a podpory svojho tímu dal ten najkrajší darček k narodeninám, keď sa po štyroch mesiacoch a troch dňoch opäť postavil po vážnom úraze na lyže.

Ilustračný obrázok k článku Dve operácie a štyri skrutky v nohe sú minulosťou: Po štyroch mesiacoch sa lyžiar Martin Bendík opäť postavil na svah
Zdroj: Dnes24.sk

„Ak poviem, že lyžovanie je môj život, viete si predstaviť, aké náročné to bolo,“ ohliada sa za uplynulými týždňami talentovaný Popradčan. Ten si pri nevinnej tréningovej jazde ešte 8. decembra 2014 zlomil nohu, vďaka čomu sa pre neho pretekárska sezóna skončila skôr, ako sa stihla začať. „Nikdy nezabudnem na chvíľu, keď sa to stalo. Bola hmla, padal sneh, nado mnou práve prechádzala kabínka na Chopok a vtedy prišiel ten nešťastný okamih,“ spomína Martin. O dva dni na to už absolvoval prvú operáciu v Nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach.

Pre mladého športovca bola strata sezóny veľkou ranou, no s pomocou rodiny a trénerov Petra Záhrobského a Mateja Gemzu vyťažil zo vzniknutej situácie maximum. „Prvý deň po operácií som si povedal, že sa vrátim ešte silnejší ako predtým,“ hovorí Martin. Už na druhý deň sa s pomocou bariel postavil na nohy a 10 dní po operácii už bol v posilňovni. „Voľný čas som venoval štúdiu a svojej alma mater – Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach – Ústavu telesnej výchovy a športu, ktorého som poslucháčom,“ dopĺňa Bendík.

Na vlastné nohy bez akýchkoľvek pomôcok sa Martin postavil 20. februára a po 2 mesiacoch od operácie začal s balančnými tréningami so slovenskou olympioničkou Danielou Kotschovou. Počas druhej operácie vybrali koncom marca Martinovi z nohy 4 skrutky, ktoré pomohli dať nohu dohromady. Rehabilitácia prebiehala 4 mesiace. Martin v snahe počas návratu na svahy nič nepodceniť, rozšíril tím spolupracovníkov o mentálneho kouča Mira Mackulína a kondičných trénerov Vladimíra Ščerbanovského a Veroniku Bialobokovú.

Prvý kontakt so snehom sa udial na Štrbskom Plese a Martin pútal pozornosť predovšetkým dvomi rozdielnymi lyžiarkami. "Na zranenej nohe som mal komfortnejšiu lyžiarku, predsa len bol to prvý kontakt so snehom po 4 mesiacoch a preto som zvolil túto šetrnejšiu alternatívu. Ale aj tak je to super. Nie je nič krajšie ako byť späť,“ uzavrel mladý Popradčan. Martin Bendík je aj napriek vynechaniu uplynulej sezóny stále najlepším Slovákom vo FIS rankingu v SUPER -G a druhým najlepším v zjazde. 

Štyri mesiace po vážnom úraze sa Martin Bendík vrátil na svah
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM