Kultúra

EĽRO v Kežmarku v duchu výročia mesta: Venované bude týmto cechom

Európske ľudové remeslo už neodmysliteľne patrí k mestu Kežmarok. Tento rok sa uskutoční jeho 29. ročník, ktorý sa bude niesť v duchu 750. výročia mesta.

Ilustračný obrázok k článku EĽRO v Kežmarku v duchu výročia mesta: Venované bude týmto cechom
48
Galéria
Foto: Dominika Pacigová

V poradí už 29. ročník obľúbeného festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO) v Kežmarku sa bude konať druhý júlový týždeň, a to od 12. do 14. júla. Primátor Kežmarku Ján Ferenčák v tejto súvislosti uviedol, že festival sa bude niesť v duchu výročia vzniku mesta.

„V júli sa potešia chuťové poháriky pivárov. Z navrhovaných výročí cechov sa členovia výboru totižto rozhodli festival venovať cechu pivovarníckemu, ktorý v Kežmarku vznikol v roku 1589 a debnárskemu s datovaním vzniku do roku 1609,“ ozrejmil primátor s tým, že organizátori plánujú vytvoriť pivnú uličku, kde bude na výber z viacerých druhov piva. Chcú osloviť nielen veľké pivovary, ale aj tie menšie, regionálne a, samozrejme, aj české. "K dobrému pivku jednoznačne patrí chutné jedlo, ktoré na festivale nikdy nechýba,“ dodal Ferenčák.

Organizačný výbor začína s prípravami už teraz a keďže Kežmarok v tomto roku oslavuje 750. výročie od udelenia mestských práv, program pripravia tak, aby tento sviatok spolu s Kežmarčanmi oslávili aj návštevníci mesta.

Medzinárodný festival EĽRO je každoročne prehliadkou výroby remeselníckych prác a ukážkou tradičnej ľudovej kultúry nielen slovenských, ale i zahraničných súborov. Patrí medzi najnavštevovanejšie atrakcie v regióne, vlani pod Tatry zavítalo rekordných 65 tisíc ľudí. „Vzácne tanečné, hudobné a spevácke ľudové vystúpenia sú doplnené večerným programom, počas ktorého vystupujú známe slovenské aj zahraničné kapely,“ uzavrel primátor.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk

Vo fotogalérii si môžete zaspomínať na minulý ročník EĽRO 2018.
Vo videu si pozrite rozhovory s tými, ktorí si bez remesla nevedia predstaviť život.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM