Monika Gécziová Kultúra

Textilná tvorba umelcov z celého sveta: V Poprade bude mať premiéru aj svetová novinka

Do Popradu prichádza unikátna textilná výstava, ktorá sa koná v piatich mestách krajín V4, a to pod záštitou ministrov jednotlivých krajín. Svetovú premiéru na výstave bude mať aj novinka.

Ilustračný obrázok k článku Textilná tvorba umelcov z celého sveta: V Poprade bude mať premiéru aj svetová novinka
Zdroj: TASR

Textile art of today je medzinárodný výtvarný projekt, ktorý prezentuje súčasnú textilnú tvorbu. Od iných svetových textilných výstav sa odlišuje tým, že má päť reinštalácii vo významných galériách a vidieť ju môžete v štyroch štátoch Európy. Okrem Slovenska, je to Česko, Poľsko a Maďarsko. Záštitu nad výstavou prebrali ministri kultúry krajín V4.

„Snahou projektu je priblížiť návštevníkom textil ako modernú, dynamickú disciplínu, ktorá prekračuje hranice klasického vnímania textilného umenia. Výstava prebieha v trojročných cykloch a v tomto roku sa uskutoční už jej piaty ročník, ktorého sa zúčastnilo 400 umelcov, zo 49 krajín, z piatich kontinentov,“ uvádza sa na webe textilartofto­day.com s tým, že kurátorská porota vybrala z 1000 prihlásených diel 121 najlepších.

Na výstave bude mať svetovú premiéru aj novinka, ktorá nesie názov Virtuálny vesmír. Je to unikátna prezentácia textilných diel. Návštevník sa teleportuje na umeleckú planétu. Tu sa ocitá v strede umeleckých diel a stáva sa spolutvorcom tejto hry. Môže virtuálne vstúpiť do umeleckého diela a pohybovať sa v ňom.

V Poprade sa výstava bude konať v Tatranskej galérii, a to od 1. februára, kedy bude o 17:00 hodine jej vernisáž, až do 14. marca tohto roka.

foto: ilustračné

Umelci z niekoľkých krajín pracovali aj na Hrebienku. Prostredníctvom videa sa môžete vrátiť k tohtoročnému Tatry Ice Master.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM