Monika Vengrínová Rôzne

Ešte vás to nezlákalo? 5 dôvodov, prečo je super byť v Poprade cyklistom

Jazdiť na dvoch kolesách je oproti minulosti čoraz viac in. Aj v uliciach a okolí Popradu vidieť stále viac cyklistov. Mnohí pritom nevyužívajú svoj bicykel iba na rekreáciu, ale aj ako dopravný prostriedok. Ak rozmýšľate nad tým tiež, tu je 5 dôvodov, ktoré by vás mohli presvedčiť.

Ilustračný obrázok k článku Ešte vás to nezlákalo? 5 dôvodov, prečo je super byť v Poprade cyklistom
Zdroj: Dnes24.sk

Cyklochodníky, ktoré nám možno závidieť

Športuchtiví Popradčania už nejaký ten rôčik môžu plesať. Milovníci bicyklov a kolieskových korčúľ si nevedia vynachváliť cyklistický chodník vedúci z Popradu do Svitu a následne do Lopušnej doliny. Veľmi obľúbený je aj cyklochodník spájajúci popradské sídlisko starý Juh s mestskou časťou Kvetnica. No a užívať si môžete i ďalšie cyklochodníky a cyklotrasy v okolí Popradu. Priamo z nášho mesta sa na bicykli dostanete napríklad do Vysokých Tatier, Pienin i do Slovenského raja.

Plánované Bike sharing i cyklogaráže

Vedenie mesta sa pred niekoľkými mesiacmi vyjadrilo k otázke bicyklov v našom meste. Chce vytvoriť širšiu sieť cyklochodníkov a docieliť to, aby sa ľudia presúvali na bicykli i do práce. Na stole má mesto preto projekt s názvom Bike sharing, v rámci ktorého by v Poprade existovali stanovištia, na ktorých by bolo možné požičať si bicykel a na ďalšom ho zase vrátiť. Otázkou budúcnosti, je i výstavba tzv. cyklogaráží, ktoré by mohli stáť pri nákupných centrách, fabrikách, či na sídliskách.

S bicyklom aj do centra

Tí z vás, ktorí radi vyťahujú bicykle nielen na cyklotúry do prírody, či športové aktivity, ale neváhajú ich vymeniť za auto napríklad i na cestu do práce, či na nákupy, určite už neraz ocenili možnosti pohodlnej jazdy v centre mesta. Pás pre cyklistov je vyhradený aj na Námestí sv. Egídia, čo by malo umožňovať plynulú jazdu ako pre samotných cyklistov, tak i bezpečnosť pre chodcov.

Je to zadarmo a zdravé

Nespornou výhodou a určite nie poslednou a zanedbateľnou, je fakt, že jazda na bicykli sa oplatí v každom ohľade. Pohyb na čerstvom vzduchu je lepší ako potenie v telocvični, rýchlosť, akou sa dostaneme do cieľa je niekoľkonásobne vyššia ako po vlastných, spratnosť bicykla je jednoduchšia ako parkovanie auta a navyše, jazda na bicykli, v porovnaní s benzínom, MHD, či taxíkom, nič nestojí.

Nádherná scenéria

To, čo Popradčanom a cyklistom z nášho regiónu môžu závidieť na celom Slovensku i ďalej, je nádherná príroda, lesy a panonoráma Vysokých Tatier. Tú si môžete užívať z viacerých strán, pričom ak sa vyberiete cyklochodníkom z Popradu do Svitu a následne do Lopušnej doliny, naskytne sa vám výnimočný pohľad i na masív Kráľovej holi a výbežky Nízkych Tatier. Počuť budete aj šum rieky Poprad v bezprostrednej blízkosti cyklochodníka. No nemáme my šťastie?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM