Monika Vengrínová Rôzne

Poprad sa zamýšľa, ako odbremeniť ulice od áut: Budeme si po meste požičiavať bicykle?

Problém s dopravou, predovšetkým s parkovaním, má zrejme väčšina slovenských miest. V Poprade ho môžu vyriešiť cykloprojekty, ktoré si mesto stanovilo ako veľký projekt do budúcnosti. Budeme mať v meste požičovňu bicyklov či cyklogaráže?

Ilustračný obrázok k článku Poprad sa zamýšľa, ako odbremeniť ulice od áut: Budeme si po meste požičiavať bicykle?
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

„Cyklodoprava je výrazne lacnejšia a zdravšia a celosvetový trend smeruje k tomu, aby dostala výrazne vyššie priority, ako je to teraz. My tomu chceme napomáhať a riešiť tento problém dlhodobo, kvalitatívne a na vyššej úrovni,“ uviedol viceprimátor Popradu Igor Wzoš.

Mesto má, podľa jeho slov, na stole projekt s názvom Bike sharing, v rámci ktorého vytypovalo dvadsať miest, kde by bolo možné bicykel si požičať a na ďalšom stanovišti ho zase vrátiť. Toto považuje popradská samospráva za možnosť, ako odbremeniť automobilovú dopravu.

„Chodník medzi Popradom a Svitom je neustále plný cyklistov, ľudí, ktorí chcú športovať. Chceme preto vytvoriť širšiu sieť cyklochodníkov. Je to pre nás cieľom do budúcnosti, aby sa ľudia presúvali na bicykli aj do práce,“ objasnil Wzoš s tým, že ide o otázku zdravia a životného prostredia.

Ako však ďalej uviedol, projekt súvisí s infraštruktúrou chodníkov v meste, čiže táto myšlienka, ktorá je zatiaľ len vo fáze projektu, zrejme nebude zrealizovaná tak skoro, ako by si vedenie mesta želalo.

Otázkou budúcnosti, ktorou sa chce samopráva zaoberať, je i výstavba tzv. cyklogaráží, kde by si Popradčania či návštevníci mesta mohli odkladať svoje bicykle bez obáv, že by im ich niekto odcudzil. Takéto garáže by v budúcnosti mohli stáť napríklad pri nákupných centrách, na sídliskách či pred veľkými firmami.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM