Marián Handzuš Rôzne

Európska letná škola o kozmickej vede sa uskutočnila v Tatranskej Lomnici

V rámci medzinárodného programu spolupráce v oblasti výskumu Slnka a kozmického počasia sa Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) v Tatranskej Lomnici stal koncom augusta dejiskom európskej školy o kozmickej vede.

Na týždňovom podujatí určenom pre mladých slnečných fyzikov a geofyzikov (2011 ISWI-Europe summer school in space science) sa zúčastnilo okolo 50 študentov univerzít a mladých vedcov z 15 európskych a 12 mimoeurópskych krajín. Školu viedlo vyše 20 lektorov z 11 krajín z celého sveta.
Intenzívny kurz bol zameraný na získanie nových poznatkov v kozmickej fyzike, ako aj skúseností so spracovaním a správnym interpretovaním údajov z pozemských a kozmických observatórií určených na pozorovanie Slnka, javov kozmického počasia, ionosféry a magnetosféry Zeme.
Slovenskými spoluorganizátormi letnej školy boli Centrum kozmických výskumov: vplyvy kozmického počasia so sídlom v Astronomickom ústave SAV v Tatranskej Lomnici a Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove, informoval dnes Tlačový odbor SAV v Bratislave.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM