Dominika Pacigová Kultúra Správy

Európske ľudové remeslo: Návštevníci si vychutnávajú atmosféru a bohatý program

Mesto Kežmarok sa už dvadsiaty ôsmykrát premenilo na trh remesiel. Tento rok je EĽRO venované dvom cechom, a to krajčírskemu a farbiarskemu.

Ilustračný obrázok k článku Európske ľudové remeslo: Návštevníci si vychutnávajú atmosféru a bohatý program
48
Galéria
Foto: Dominika Pacigová

Počas trojdňového festivalu uvidia návštevníci remeselníkov, šermiarov, sokoliarov, historické tance, dobovú hudbu, módnu prehliadku i cechové zvyky. Predstavia sa stovky účastníkov z rôznych kútov sveta.

Ukážky remesiel

Na festival zavítali remeselníci nielen zo Slovenska, ale i zahraničia. „Dohromady tu máme približne 220 remeselníkov rôznych odvetví z deviatich európskych krajín vrátane Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska i Nemecka," uviedla hovorkyňa mesta Kežmarok Zuzana Šlosárová.

V priestoroch areálu na Hlavnom a Hradnom námestí i nádvorí hradu majú návštevníci možnosť vidieť ukážky remeselnej výroby. „Zimy sú pod Tatrami dlhé, máme čo robiť a udržujeme akúsi tradíciu. Remeslo je mojím koníčkom, robím to pre radosť,“ skonštatoval Anton Suchý, ktorý vyrába črpáky. „Šijem od základnej školy. Napríklad pre zamagurské kroje sú typické našité tkané okrovky,“ priblížila milovníčka folklóru Eva Garstková, ktorá šije kroje pre folklórne súbory.

Zdroj: Dnes24.sk

Pripravili novinky

Každý rok v nedeľu spoznávajú návštevníci, účastníci festivalu, milovníci histórie a ľudových tradícií Kráľa remesla. V roku 2016 si ľudia zvolili dve kráľovné, a to Máriu Bukovinovú a Margitu Kormošovú z Vikartoviec. Obe sa venujú spracovaniu ľanu. Na festivale Európskeho ľudového remesla nechýbali ani tento rok. „Keď prišli za mnou dievčatká, zaplietla som im vrkoče z ľanu a dala som im mašľu. Pýtali sa nás, kedy budeme kráľovné. My sme to však neočakávali, veľmi milo nás to prekvapilo,“ prezradila Mária Bukovinová. „Aj ďalším kráľom remesla želám, aby prežili to, čo my. Bola to obrovská radosť,“ pridala sa Margita Kormošová.

Organizátori si v programe pripomenú sté výročie vzniku Československa. Pripravili kultúrne, večerné programy aj sprievodné podujatia. „V nedeľu si spoločne zaspomíname na Jožka Kronera v muzikáli Kubo, ktorý bude mať u nás prvú verejnú premiéru. Rozšírili sme areál, máme viac stánkov i viac remeselníkov, bohatý kultúrny program, takže určite je na čo sa tešiť," uzavrel primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák.

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM