Martin Sýkora Správy

Európske ľudové remeslo prilákalo tisíce ľudí: Na rok má novú panovníčku

Tri atraktívne dni festivalu Európskeho ľudového remesla vyplnené remeslom, folklórom a zábavným večerným programom ukončilo vyhlásenie Kráľa remesiel.

Ilustračný obrázok k článku Európske ľudové remeslo prilákalo tisíce ľudí: Na rok má novú panovníčku
Foto: Martin Sýkora

EĽRO má až do budúceho ročníka novú panovníčku, ktorou sa stala tkáčka Mária Tomisová z Kostoľan nad Hornádom. „Na jej zvolení sa výbor festivalu dohodol jednohlasne,“ uviedol riaditeľ festivalu Ján Ferenčák.

„Pani Tomisová je skúsená tkáčka a vyrába tkaniny z ľanového plátna tradičnou metódou. Tento ročník bol venovaný tkáčskemu cechu. Súvis voľby kráľovnej a zamerania festivalu je historicky po prvý krát," dodal Ferenčák.

Návštevnosť podujatia bola porovnateľná s minulým ročníkom. Atmosféru podujatia si prišlo počas troch dní vychutnať približne 60 – tisíc milovníkov remesiel a folklóru. Vysoká návštevnosť radí EĽRO medzi najnavštevovanejšie akcie na Slovensku. „V kultúrnych programoch vystúpilo takmer tisíc účinkujúcich, diváci videli spolu 44 folklórnych súborov a iných skupín zo Slovenska, Českej republiky, Gruzínska, Čiernej Hory a Poľska,“ informovala kežmarská komunikačná manažérka Zuzana Šlosárová.

Remeselníci predvádzali svoje zručnosti v 90 stánkoch. Do Kežmarku prišli nielen zo Slovenska a okolitých krajín, ale docestovali aj z Bieloruska, Litvy, Talianska a Holandska. V poradí už 28. ročník obľúbeného festivalu sa bude konať 6. – 8. júla 2018.

EĽRO 2017
41
Galéria
Foto: Martin Sýkora
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM