Rôzne

(f)ITcubator ostáva v Redute: Mladých Popradčanov chce podporiť v ich rozvoji

Po tom, čo popradská samospráva avizovala zrušenie nájomnej zmluvy združeniu (f)ITcubator, sa napokon mesto rozhodlo tieto priestory v Redute združeniu ponechať.

Ilustračný obrázok k článku (f)ITcubator ostáva v Redute: Mladých Popradčanov chce podporiť v ich rozvoji
Foto: Martin Sýkora

Nezisková organizácia (f)ITcubator ostáva v priestoroch mesta Poprad na Námestí sv. Egídia. Informoval o tom jeden zo zakladajúcich členov združenia Ján Michlík s tým, že sa im podarilo s vedením mesta dohodnúť na rokovaní s primátorom Antonom Dankom. Samospráva predtým avizovala zrušenie nájomnej zmluvy s týmto združením, pretože vraj neplnilo zmluvné podmienky. To sa stretlo s negatívnou reakciou.

„Mesto sa napokon rozhodlo ponechať priestory Reduty pre našu neziskovku a podporiť tak mladé talenty v ich rozvoji. Mladí Popradčania tak dostanú tvorivé prostredie od svetových lídrov v IT sektore,“ upozornil Michlík. Organizácia založená prevažne popradskými IT firmami sa teší tejto podpore a plánuje preinvestovať viac ako 20 tisíc eur na moderné vybavenie priestorov. Popradská mládež bude môcť využívať tieto priestory od budúceho školského roka.

Podľa Michlíka budú v Redute okrem kreatívnej miestnosti pre semináre a tímovú prácu aj tri laboratóriá určené na využitie plánovaných projektov v Smart City. „Mesto Poprad tak získa spolu s detailnou analýzou intravilánu mesta aj dôležité dáta o kvalite životného prostredia, dopravy a návštevnosti turistov vo vybraných zónach,“ vysvetlil Michlík. Okrem toho sa podtatranská samospráva bude môcť hrdiť aj moderným pracoviskom v oblasti energetického manažmentu, monitoringu a využívania zelených trvalo udržateľných energií. Tretím zameraním laboratórií bude využitie virtuálnej a rozšírenej reality v mestách, pre potreby urbanistického plánovania, turizmu či nových metód vo vzdelávaní v spolupráci s úspešným popradským startupom Cviker.

Tvorivé laboratóriá plánujú partnersky podporiť viaceré spoločnosti ako Hikvision, Slovanet, Cisco či Slovak Telekom. Tie chcú zároveň v spolupráci s (f)ITcubatorom podporiť aj rozvoj stredných technických škôl a prispieť na vybavenie odborných pracovísk technológiami tak, aby mohli mladí pokračovať v rozšírení svojich zručností v uvedených laboratóriách.

„Vážime si ústretový krok mesta ponechať priestory Reduty i naďalej v nájme pre našu neziskovú organizáciu. Z dlhodobého hľadiska prinesie (f)ITcubator Popradu mnoho inovatívnych projektov a podporí tak komunitu ľudí, ktorých cieľom je svoje nápady a vízie pretaviť do skutočnosti. Už teraz máme pripravené zaujímavé projekty, do ktorých sa môžu mladí okamžite zapojiť, resp. priniesť kreatívne nápady na ich vylepšenie,“ upozornil Michlík.

(f)ITcubator vznikol v septembri 2017 a hlavným zámerom organizácie je podporovať aktivity vo vede a výskume i inovatívne projekty. Cieľom združenia je prostredníctvom vzdelávania, poradenských služieb a mentoringu v jeho priestoroch viesť a pomáhať mladým ľuďom podtatranského regiónu v ich rozbiehajúcom sa podnikaní či realizácii podnikateľských aktivít. „Ďalším zámerom je dostať do podtatranského regiónu IT priemysel, motivovať a stabilizovať mladých ľudí, aby ostali žiť a pracovať doma,“ uzatvoril Michlík.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM