Peter Handzuš Futbal

Fanúšikovia, vedenie klubu aj hráči sa konečne dočkali: Poprad vyhral prvý zápas v nadstavbe

Futbalisti FK Poprad nastúpili netradične v utorok 19. mája večer na predohrávku 9. kola nadstavbovej časti DOXXbet ligy doma v NTC proti Slovanu Duslo Šaľa. Súper bol v tabuľke len o dve poschodia vyššie ako popradský tím, ale zato so značným jedenásťbodovým náskokom.

Ilustračný obrázok k článku Fanúšikovia, vedenie klubu aj hráči sa konečne dočkali: Poprad vyhral prvý zápas v nadstavbe
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk

Domáci už body v tejto časti súťaže nutne potrebovali, aby si pred zvyšnými zápasmi ešte uchovali nádej napríklad aj na lepšie umiestnenie. Lazaret v zostave a viacero mladíkov na ihrisku však dvíhali varovný prst opäť. Popradčania sa nezlomili a síce trikrát v zápase prehrávali, nakoniec sa dočkali prvého trojbodového zápisu v nadstavbe.

Trénerovi FK Poprad Vladimírovi Lajčákovi chýbali pre zranenia brankár Huszárik, obranca Ondruš, či útočník Kubus. Nehral ani tvorivý stredopoliar Ferenc. Príležitosť dostali dorastenci i hráči Btímu a na ihrisku zanechali dobrý dojem. Prvá štvrťhodina sa niesla jednoznačne v znamení dobíjania brány hostí, no žiadna zo šancí sa neujala. Prišiel zákonitý trest a to v 20. minúte, kedy po ojedinelom protiútoku Róbert Gešnábel otvoril skóre zápasu. Od tej chvíle sa hra začala vyrovnávať a aj Šaľa ukázala, v čom je jej sila. Jednu z dier v obrane však na vyrovnanie využil v 42. minúte Popradčan Peter Melek a bolo 1:1. Za tohto stavu sa družstvá rozišli do šatní.

Prvé minúty druhého dejstva mali podobný priebeh, ako začiatok celého stretnutia. Domáci si vytvárali tlak, no z ďalšieho brejku inkasovali a to v 58. minúte z kopačky Samira Nurkoviča. No a potom sa na ihrisku začali diať veci. Šance pribúdali na oboch stranách a na futbal sa dalo pozerať. Netrvalo dlho a Poprad opäť vyrovnal. Po centri z ľavej strany a následnej skrumáži sa dostal k lopte pri pravej žrdi obranca Jozef Tropp, ktorý to doklepol do siete. O desať minút neskôr si v strede poľa nerozumeli tvorcovia hry Popradu a nasledovalo prečíslenie preťaženej domácej obrany. Róbert Gešnábel na hranici šestnástky loptu zasekol, zbavil sa obrancu a pohotovo zavesil loptu pod brvno. Tri hrubé chyby domácich teda hostia dokázali potrestať a trikrát sa ujali vedenia v zápase. Len málokto z 546 divákov na tribúnach veril, že Popradčania zdvihnú hlavy a zabojujú o prvé víťazstvo v nadstavbe. O to väčšia radosť zavládla po góle Róberta Ujčíka v 86. minúte a najmä po nádhernej plachtiacej strele z rohu šestnástky v podaní Filipa Palutku, ktorý o minútu neskôr stanovil konečný rezultát na 4:3 v prospech FK Poprad.

„Bolo to ako na hojdačke, na konci dochádzali sily. Ťažko sa dalo veriť, že to ešte otočíme, ale nakoniec sa to podarilo. Konečne prišiel gól aj z mojej strany, takže som spokojný. Triafal som to s vypätím všetkých síl,“ komentoval svoj nádherný gólový moment Filip Palutka. Po neslávnom priebehu jari aj on verí, že sa Popradu konečne podarí v súťaži chytiť. „Veľmi sme chceli doma konečne vyhrať, lebo tá séria bez výhry bola dlhá. Už sa musíme chytiť a máme na to najlepšiu príležitosť. Hráme dva domáce zápasy po sebe a prvý sme zvládli. Verím, že nám ostali sily aj na sobotu. Vo zvyšných zápasoch sa však chceme hlavne poučiť z chýb, ktoré sme robili pred tým. Je to úplne iná úroveň, ako sme hrali doteraz. Samozrejme, že sa budeme snažiť aj dotiahnuť na súperov pred nami. Hra z našej strany v minulých zápasoch nebola natoľko zlá, aby sme všetko prehrávali. Dnes sme to už museli zlomiť,“ dodal.

Popradčania po vydretom víťazstve dosiahli desaťbodovú métu a na Šaľu i Senec strácajú osem bodov. V ich prípade sa však stále hrá ešte o dvanásť bodov, takže existuje šanca na mierne zlepšenie pozície v tabuľke. Trénera domácich Vladimíra Lajčáka potešil konečný výsledok zápasu, ale v hre svojich zverencov videl veľa negatív. Dokázal však aj pochváliť. „Dnes sme urobili všetko pre to, aby sme prehrali. Súper je vynikajúci smerom dopredu, má tvorivých hráčov, no obranu možno nemá až takú dobrú. Namiesto toho, aby sme sa dostávali na ich obrannú líniu a presadzovali sa, tak skúšame veci, ktoré nám nejdú. V podstate po troch hrubých chybách sme inkasovali tri góly. Je zázrak, že ani po takomto priebehu sa hráči nepoložia. Klobúk dole, v tom mužstve niečo zdravé predsa len je. Dnes sa na nás futbalový pán Boh usmial, ale také nedisciplinova­nosti, aké sme predviedli sa nám nemôžu stávať. Futbal to má vytrestať. V Šali sme však mali päť čistých gólových šancí my a nepremenili sme ich, naopak, dnes to mal súper v pohode dohrať. Nejako sme to otočili a preto som rád. Potrebovali sme vyhrať. Postavili sme dnes veľa mladých hráčov a tí ma nesklamali. Bola to pre nich skúška ohňom a oni ňou prešli. Určite sme doteraz nehrali zlý futbal, ale umierame na tie isté veci. Niektorí hráči na túto súťaž nemajú a najskúsenejší hráči robia veci, ktoré sú proti zdravému futbalovému rozumu. Sú zákonitosti, ktoré sa nesmú porušovať, no ak sa tak stane, tak dochádza k chybám. Jednoduché veci sa majú riešiť jednoducho. V pásmach, kde sa má rozmýšľať, treba rozmýšľať, tam kde sa ma tvoriť, treba tvoriť. Ak sa tie pásma miešajú, tak to nejde. Bol to inak pekný zápas a našou bojovnosťou to dnes vyšlo,“ povedal po zápase lodivod FK Poprad a na margo potrebných striedaní v druhom polčase aj pri nelichotivom počte zranených opôr jedným dychom dodal: „Už som stratil trpezlivosť, aj keď som vyštudovaný pedagóg. Mám už jednoducho toho dosť, aby som tisíckrát niekomu kreslil a vysvetľoval to isté a tie isté chyby sa stále opakujú. Kto urobí chybu pôjde von a bude čakať. Ak sa vrátia zranení hráči, je možné, že už sa do kádra ani nedostane. Je to vážna súťaž a sú tu dobrí súperi, ktorí nás vytrestajú za každú chybu. Ak si niekto myslí, že sa hrá pred domom na pieskovisku, tak o tom futbal nie je.“

Miernejší vo vyjadreniach bol tréner hosťujúceho FK Slovan Duslo Šaľa Libor Fašiang, ktorého sklamali zahodené šance a najmä zlomová minúta tesne pred koncom zápasu. „Ťažko sa mi hovorí po takomto zápase. Videli sme zaujímavé stretnutie so šancami na oboch stranách. Najviac ma mrzí, že sme si behom minúty prehrali zápas. Urobili sme dve fatálne chyby, po ktorých sme inkasovali, ale aj o tom je futbal. Kto nepremení dobré šance, potom pyká. Môžem len zablahoželať kolegovi za oduševenený a bojovný výkon jeho zverencov a myslím si, že sa im vrátilo to, čo stratili v Šali. Vtedy mal Poprad vyhrať, dnes prehrať,“ doplnil.

Text: FK Poprad

FK Poprad - FK Slovan Duslo Šaľa 4:3
2
Galéria
FK Poprad vs. FK Slovan Duslo Šaľa 4:3
15
Galéria
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM