Kultúra

Festival múzeí na Ľubovnianskom hrade: Vystavené budú i hudobné nástroje šľachtickej kapely či bohoslužobné rúcha

Ľubovnianske múzeum je pred letnou sezónou dobre pripravené. Návštevníkov hradu čaká na prelome júna a júla hneď niekoľko podujatí. Nevšedným bude Festival múzeí, kde turisti budú môcť vidieť takmer všetky slovenské múzeá. Okrem toho nebudú chýbať zaujímavé koncerty a sezónne výstavy.

Ilustračný obrázok k článku Festival múzeí na Ľubovnianskom hrade: Vystavené budú i hudobné nástroje šľachtickej kapely či bohoslužobné rúcha
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„V dňoch 22. a 23. júna sa koná už 11. ročník Festivalu múzeí na Slovensku, ktoré organizuje Zväz múzeí na Slovensku. Jeho cieľom je dať možnosť prezentovať sa jednotlivým členským múzeám a zároveň sa stretnúť, vymeniť si skúsenosti a inšpirovať sa činnosťou kolegov,“ uviedol Dalibor Mikulík, riaditeľ Ľubovnianskeho múzea. 

Nemenej dôležitou je podľa neho aj prezentácia pre návštevníkov, kde majú možnosť vidieť takmer všetky múzeá Slovenska na jednom mieste. Festival sa každoročne koná na inom mieste a v tomto roku bude práve v Ľubovnianskom múzeu, ktoré bude hostiť okolo 35 múzeí zo Slovenska, z Českej a Poľskej republiky.

„V rámci pozývacích koncertov, ktorými sa prezentuje Letný hudobný festival Hevhetia až v ôsmich mestách východného Slovenska, zahrá 28. júna slovensko-rakúske Lotz Trio Mozartove skladby vyludzované na basetových rohoch. Ich majstrovstvo na replikách týchto historických dychových nástrojoch, ktoré sa našli na hrade Krásna Hôrka, si budú môcť návštevníci vypočuť na hrade o 19. hodine,“ doplnil Mikulík s tým, že podujatie sa koná v súvislosti s celosezónnou výstavou Zrkadlenie hudby na Spiši.

Okrem toho sa môžu turisti i domáci prvý júlový deň tešiť na koncert slovenskej speváčky Simi Martausovej s kapelou. „Týmto koncertom, ktorý sa začne v historickom prostredí hradu o 19. hodine, spoločne otvoríme letné prázdniny,“ upozornil Mikulík. Okrem týchto podujatí sa môžu návštevníci hradu tešiť aj na celosezónne výstavy Zrkadlenie hudby na Spiši a Ars Liturgica – Toto robte na moju pamiatku.

Prvá zo spomínaných prezentuje vo výstavnej miestnosti hradu Ľubovňa jedinečné historické hudobné nástroje domácich i zahraničných výrobcov z obdobia baroka a klasicizmu a prístupná je až do konca septembra. „K dispozícii sú zaujímavé informácie o hudobných nástrojoch, či hudobných skladateľoch zo Spiša. Výstava prezentuje hudobné nástroje spájané s hradom a vojenskou posádkou, ale aj nástroje šľachtickej kapely. Ľudovú časť výstavy tvorí cigánska muzika a predstavený je aj orchester z obdobia klasicizmu,“ objasnil Mikulík s tým, že druhá výstava prezentuje liturgické predmety, odevy a knihy, ktoré v rámci svojej akvizičnej činnosti nadobudlo múzeum v ostatných rokoch. Ide najmä o bohoslužobné rúcha, knihy a ďalšie liturgické predmety, ktoré boli získané prevažne z rímskokatolíckych a gréckokatolíckych farností okolia Starej Ľubovne a susedného regiónu Hornej Torysy. 

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM