Peter Handzuš Správy

Festival Viva Italia je po ročnej prestávke späť. Čo všetko vás čaká na námestí?

Po minuloročnej prestávke sa festival Viva Italia v júni opäť veľkolepo vráti do centra Popradu. A oslávi už svoje šieste narodeniny.

Ilustračný obrázok k článku Festival Viva Italia je po ročnej prestávke späť. Čo všetko vás čaká na námestí?
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Tradičné aktivity ako gastronomické stánky, taliansky kinofestival, street bandové hudobné vystúpenia, konferencie, workshopy a záverečnú Italian Party na námestí v sobotu večer organizátori tohto roku doplnili o zaujímavé novinky.

Poprad zažije pravú taliansku atmosféru od 27. do 30. júna 2018.

Do Popradu sa vráti dobrovoľný záchranársky zbor a mužský spevácky zbor v jednom Alpini, ktorí u nás vystupovali v roku 2013. „Som veľmi rád, že sa nám podarilo skĺbiť program a prídu práve Alpini, pretože tohto roku si pripomíname 100. výročie konca Prvej svetovej vojny. Vtedy Slováci a Taliani bojovali proti sebe, dnes žijeme v spoločnej Európe. V sobotu 30. júna si v Spišskej sobote toto výročie pripomenieme pietnym ceremoniálom, ktorého sa okrem zástupcov rôznych inštitúcií zúčastnia aj rodiny bývalých slovenských bojovníkov na Piave,“ uviedol hlavný organizátor festivalu Fabio Bortolini. Víkend na námestí spríjemní aj pochod Alpínskych fanfár.

Lákadlom taliansky trh

Novinkou bude aj takzvaný „mercato italiano“ – taliansky trh, kde návštevníci nájdu široký výber jedál a produktov, ktorých neodmysliteľná vôňa po stáročia charakterizovala talianske námestia. „Jeden stan bude venovaný napríklad len syrom, jeden len olivám, jeden sladkostiam atď. Budeme mať aj tradičné gastronomické stany. Tento rok sa nám ozvali aj predajcovia z ostrova Sardínia,” upresnil Bortolini.

Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Program pre malých aj veľkých

Festival je zameraný na všetky vekové kategórie. V sobotu ráno bude na pódiu divadlo pre deti. Pre starších budú každý deň na pódiu koncerty. Jedným z lákadiel bude aj vystúpenie Davidde Mattioliho, ktorý zaspieva talianske hity 80-tych rokov. Festival v piatok oficiálne otvorí koncert klasickej hudby. Tento rok organizátori pripravili unikátny zážitok v podobe koncertu komorného orchestra Musica Cassovia, zloženého z popredných hráčov sláčikových skupín Štátnej filharmónie Košice, ktorí v Evanjelickom kostole sv. Egídia zahrajú Štyri ročné obdobia Antonia Vivaldiho. „Tento rok som si dal záležať na otváracom koncerte. Bude to podľa mňa veľmi zaujímavý zážitok,” zdôraznil Fabio Bortolini.

Špeciálnu pozornosť venovali tohto roku organizátori susedským vzťahom a pri propagácii Viva Italia spolupracujú aj s organizátormi súťaže krásy Miss Liptov 2018. „Je to pre nás prvý takýto výjazd a organizátori aj finalistky sa na to tešia. V piatok budete môcť vidieť naše finalistky na módnej prehliadke v OC FORUM a v sobotu večer si s nimi budete môcť zatancovať na Italian Party na námestí,“ uviedol organizátor Miss Liptov Milan Surový.

Ďalším zaujímavým podujatím s „vôňou“ Talianska bude Manuel Caffe Latte Art Cup, v ktorom si sily zmerajú najlepší art baristi zo Slovenska i zahraničia. Bojovať budú o cenu Kráľ Severu 2018.

Začal sa festival Viva Italia 2014
28
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Už po šiestykrát teda v Poprade zavládne talianska atmosféra so všetkým, čo k nej patrí. Veľká vďaka organizátorov patrí všetkým sponzorom a organizáciám, ktoré festival podporujú, najmä však miestnej talianskej podnikateľskej komunite, ktorá patrí k najväčším na Slovensku.

Záštitu nad festivalom, ktorý organizuje občianske združenie PRE MESTO v spolupráci s Mestom Poprad, prevzali okrem Veľvyslanectva Talianskej republiky na Slovensku a Taliansko-Slovenskej obchodnej komory aj ďalšie inštitúcie ako Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ríme, honorárny konzulát v Miláne, a najmä Prešovský samosprávny kraj.

Otvorenie festivalu Viva Italia 2015 + Modale Group
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM