Peter Handzuš Kultúra

Festival Východná začal: 1770 umelcov pripravilo fantastický program

Zaplnený amfiteáter pod majestátnym Kriváňom opäť ožil. Koná sa tam 64. ročník Folklórneho festivalu Východná.

Ilustračný obrázok k článku Festival Východná začal: 1770 umelcov pripravilo fantastický program
16
Galéria
Zdroj: TASR

Program tohtoročného festivalu je zameraný predovšetkým na svadobné zvyky na Slovensku. V piatok mohli diváci vidieť päť javiskových programov. Oslavovala sa sedemdesiatka Jána Ambróza a predstavilo sa aj päť najlepších súborov a choreografií, ktoré zvíťazili na tohtoročnej súťaži Tancuj, tancuj.

Počas soboty (30.6.) je pre návštevníkov pripravených množstvo tanečných škôl, mimoscénických aj interaktívnych programov. „Večer si spomenieme aj na Juraja Kubánku a oslávime jeho deväťdesiatku. Slovenský ľudový umelecký kolektív si ho pripomenie jeho najznámejšími choreografiami. Lákavým bude napríklad program o svadbe s názvom Hlávku sťať? Ľudia sa budú môcť dozvedieť také veci, ktoré predtým nevedeli – napríklad to, že biela bola kedysi smútočná farba a čierna na vydaj,“ uviedol programový riaditeľ festivalu Pavol Pitoňák.

Národné osvetové centrum sa snaží deti i mládež prilákať k folklóru tým, že nedeľné programy ponúkajú nielen pre deti, ale aj pre ich rodičov úplne zadarmo. „Nedeľu venujeme najmenším ratolestiam už druhýkrát za sebou. Prispôsobili sme tomu i program – k dispozícii budú školy tanca, detské remeslá či obrovský program, v ktorom vystúpi 250 detí,“ informoval programový riaditeľ festivalu. Doplnil, že súčasťou detskej časti programu bude i ľudová rozprávka Janko Hraško.

Folklórny festival mimo hlavnej scény ponúkne party na fotografiách aj naživo, fujarovú školu, gajdošskú world music, rómsku kapelu Lomnické čháve, jarmok majstrov remesiel, školy tanca, tanečné zábavy, koncerty world music či etnodokumenty. „Musím povedať, že keď som začínal, bolo 35 až 40 programov a dnes ich máme 95. Nie je to preto, že by sme chceli lámať nejaké rekordy, ale záujem Slovákov je taký obrovský, že musíme prispôsobovať koncepciu. Na všetkých postoch teda pridávame programy,“ skonštatoval.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM