Peter Handzuš Krimi

Fiasko deaflympiády bude riešiť Najvyšší súd SR

O tom, či obžalovaný Jaromír R. v kauze fiaska deaflympiády na Slovensku zostane naďalej za mrežami, bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR.

Jaromír R. totižto podal sťažnosť voči vzatiu do väzby nižšieho súdu. Termín verejného, či neverejného zasadnutia na NS zatiaľ nie je vytýčený.
Okresný súd v Banskej Bystrici uznal 1. júna obžalovaného Jaromíra R., ktorý údajne stojí za fiaskom deaflympiády na Slovensku, vinným z obzvlášť závažného zločinu sprenevery formou účastníctva. Odsúdil ho na trest odňatia slobody v trvaní 13 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Uložil mu ďalej ochranný dohľad v trvaní troch rokov a trest prepadnutia majetku. Súd vtedy uznal vinným taktiež notára Stanislava F. z obzvlášť závažného zločinu sprenevery. Odsúdil ho na trest odňatia slobody na 14 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Uložil mu aj ochranný dohľad v trvaní troch rokov, trest zákazu vykonávania notárskej činnosti v trvaní 10 rokov a trest prepadnutia majetku. Jaromír R. mal spolu so Stanislavom F. spreneveriť približne 1,6 milióna eur.

Podľa rozsudku Stanislav F. po vzájomnej dohode s Jaromírom R. v úmysle prisvojiť si finančné prostriedky prijal na bankový účet do notárskej úschovy 52 miliónov korún, čo predstavuje cca 1.726.000 eur. Suma bola prevedená z účtu zložiteľa – spoločnosti z Bratislavy. Tá mala byť 11. apríla 2008 aj s pripísaným úrokom poukázaná na účet zložiteľa. O tom bola spísaná 4. apríla 2008 zápisnica o notárskej úschove. Na účet zložiteľa bolo nakoniec prevedených len 161.178 eur. Stanislav F. si mal prostriedky prisvojiť po navedení Jaromírom R. Stanislav F. sa odvolal čo do viny aj trestu a v prípade porušenia práva na obhajobu. Prokurátor si na vyjadrenie ponechal zákonom stanovenú lehotu. Obhajca Jaromíra R. povedal, že sa odvolávajú v plnom rozsahu čo do viny aj trestu. „Môj klient je nevinný v plnom rozsahu, to je oficiálne stanovisko môjho klienta.“ Ako pokračoval, „neuvažovali sme vôbec nad výškou trestu, jednoznačne sme uvažovali nad tým, že budeme oslobodení v plnom rozsahu“. Obhajca Stanislava F. uviedol: „Sme prekvapení jednak tým uznaním viny, jednak výškou trestu, u môjho klienta dokonca ešte aj prepadnutie majetku, ktoré ani nebolo navrhované zo strany prokuratúry. Takže určite využijeme naše právo na obhajobu a určite sa uvidíme na tom odvolacom senáte.“ Ako prokurátor uviedol médiám, „rozsudok považujem za zákonný, spravodlivý a vecne správny.“

V práve posledného slova obaja obžalovaní uviedli, že sú nevinní. Ako prokurátor vo svojej záverečnej reči povedal, bolo preukázané, že Jaromír R. a Stanislav F. sa dopustili protiprávneho konania tak, ako je to uvedené v obžalobnom návrhu. Obhajca Jaromíra R. vo svojej záverečnej reči povedal, že obžalovaný skutok nikdy nespáchal a ani nemal v úmysel spáchať. Navrhol, aby ho súd v plnom rozsahu spod žaloby oslobodil. Obhajca Stanislava F. žiadal oslobodiť svojho klienta tiež. Jeho úmysel nikdy nesmeroval k tomu, aby obohacoval seba, tiež nemal žiadny úmysel obohacovať inú osobu. Jaromír R. na hlavnom pojednávaní 13. apríla uviedol, že v apríli 2008 odišiel do Budapešti za účelom podpisu notárskej úschovy za účasti notára Stanislava F. Finančné prostriedky na to poskytla istá firma. Obžalovaný pôsobil ako prezident Slovenského deaflympijského výboru. Vypovedal, že peniaze prevzal ako fyzická osoba, aby nezaťažoval výbor. Financie išli na rôzne účty.

Pred súdom vypovedal aj svedok zo spomínanej firmy. Uviedol, že peniaze boli určené na preukázanie solventnosti predsedu Slovenského deaflympijského výboru. Nemali byť použité a mali byť v plnej výške vrátené na účet, a to sa nestalo. Ako však obhajca Jaromíra R. médiám uviedol, to, že financie boli určené na preukázanie solventnosti, tvrdia poškodení. „Pravda je tá, ako ju prezentoval môj klient. Peniaze slúžili na zabezpečenie záväzkov, na používanie,“ zdôraznil obhajca. Stanislav F. vypovedal, že finančné prostriedky si nikdy neprivlastnil, ani nepožičal. Začiatkom apríla ho Jaromír R. požiadal o zápisnicu o úschove. Predmetná suma mala slúžiť na preukázanie solventnosti spoluobžalovaného. Hoci bol daný termín jej splatnosti, bolo mu povedané, že je iba formalitou a k zápisnici sa spraví dodatok.

Na pojednávaní vypovedala právna zástupkyňa uvedenej firmy. Tá uviedla, že peniaze boli vložené do úschovy a 11. apríla 2008 mali byť vrátené na účet záložcu, tak sa však nestalo. Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii okrem toho tiež obvinil Jaromíra R. z trestného činu podvodu 21. februára. Informovala o tom v ten istý deň policajná hovorkyňa Andrea Dobiášová. Polícia podľa nej zistila, že prezident Slovenského deaflympijského výboru si podvodne požičal najmenej od štyroch spoločností na zabezpečenie 17. Zimných deaflympijských hier vo Vysokých Tatrách 10 miliónov eur. Peniaze doposiaľ nevrátil, ani riadne nezdokladoval ich použitie. Taktiež mal vylákať najmenej milión eur od zástupcov jednotlivých medzinárodných výborov deaflympijských hier, pričom ich nepoužil na sľúbený účel.

Text+foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM