Martin Sýkora Kultúra

Folklór stále žije a bude žiť aj naďalej: Ako sa zachovala pod Tatrami svadba?

S výnimočnou antológiou na tému svadba sa predstavilo deväť folklórnych súborov v kultúrnom dome vo Svite uplynulú sobotu (17.11.). Nie je svadba ako svadba.

Ilustračný obrázok k článku Folklór stále žije a bude žiť aj naďalej: Ako sa zachovala pod Tatrami svadba?
84
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Nie je svadba ako svadba

Vo Svite sa na doskách, ktoré znamenajú svet odohrala tretia antológia na tému svadby. Prvá sa uskutočnila v roku 1985 v Trebišove, druhá v roku 2001 v Spišskej Novej Vsi a teraz vo Svite tretia. Organizátori si dali záležať nielen na výbere témy, ale najmä na význame, ktorý nesie v dnešnom meniacom sa svete.

„Chceme ukázať, ako sa svadba v dnešnom období zachovala tak, ako chronologicky nasleduje za sebou,“ objasnil spoluorganizátor antológie Juraj Švedlár.

Taktovku nad antológiou držal pevne od začiatku v rukách Laco Bačinský, ktorý pripravoval prehliadku svadobných zvykov podtatranského regiónu už v auguste. Spolupracoval so štrnástimi folklórnymi súbormi, aby sa na pódiu vo výbornom programe predstavili folkloristi z deviatich miest a obcí. Videli sme zastúpené zvyky z Veľkého Folkmaru, Harichoviec, Lendaku, Novej Ľubovne, Vernára, Batizoviec, Popradu, Svitu a Kežmarku. „Chceli sme urobiť autentický folklór, ktorý dnes urobilo šesť folklórnych skupín a tri skupiny, ktoré sa prezentovalo štylizovaným folklórom. Antológia mapuje autentický folklór. Ide o to, ako ju pochopili choreografi a ako ju dokázali spracovať na scéne,“ vysvetlil Bačinský.

Zdroj: Dnes24.sk

Iný kraj, iný kroj, iný mrav, iný zvyk

Vo svete, ktorý sa globalizuje a pospolitému ľudu vnucuje svoj multikulturalizmus, je dôležité vedieť, kto sme a kým chceme byť. Folklór a jeho jedinečnosť je najjagavejším príkladom a dôkazom našej výnimočnosti. Svadba, ako zväzok muža a ženy, dostáva v súčasnosti punc mimoriadnej pozornosti a dôležitosti. Je ako kompas, ktorý na nás hovorí z minulosti a tradícií aj prostredníctvom antologických podujatí. Vo Svite to bolo predovšetkým o rozmanitosti a skutočnej podtatranskej svadobnej realite. „Začalo sa od pytačiek a ohlášok cez odobierku. Program išiel cez predsvadobné obdobie k svadbe a posvadobnému obdobiu. Každú časť robil iný kolektív. Vybrali sme momenty, ktoré sú bežne menej videné,“ doplnil Bačinský.

„Ani jedna svadba sa nepodobá tej druhej. Napríklad odpýtanie v dome nevesty i ženícha sme uviedli trikrát a každá sekvencia bola úplne iná. Čo dolinka, to iný mrav, čo riečka iný zvyk, čo dedina iný kroj,“ vysvetlil režisér.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM