Ľubomír Hudačko Rôzne

Francúzsky GASTRO sprievodca udelil reštauráciám kuchárske čiapky: Zabodoval aj VÝCHOD!

Tak ako filmy a herci majú svojho Oscara, tak ich má aj svet gastronómie a šéfkuchári. A nie sú to len Michelinské hviezdy, ktoré dodávajú reštauráciám kredit.

Ilustračný obrázok k článku Francúzsky GASTRO sprievodca udelil reštauráciám kuchárske čiapky: Zabodoval aj VÝCHOD!
Zdroj: pixabay.com

Ide o druhý najväčší globálny reštauračný bedeker pod názvom Gault&Millau, ktorý bol založený v roku 1965 Francúzmi Henrim Gaultom a Christianom Millauom. Paradoxne neboli to kuchári ani šéfkuchári, ale novinári popredných gastronomických rubrík. Tento uznávaný sprievodca je známy tým, že kladie dôraz najmä na chuť, prezentáciu a kreativitu kuchárov.

Obaja Francúzi spísali akýchsi 10 pravidiel a zaužívali názov nouvelle cuisine, čiže nová kuchyňa. Dbali na čerstvosť a kvalitu surovín, jednoduchosť prípravy a prezentáciu jedál. Hlavné zásady zahŕňajú menšie porcie aj peknú vizuálnu prezentáciu jedla.

V sprievodcovi, do ktorého začiatkom júna pribudlo aj Slovensko, sa nachádza takmer 200 podnikov. Konkrétne ide o 146 najlepších reštaurácií a 48 podnikov v kategórii POP.

„POP v Gault&Millau Slovensko? Áno! POP podniky sú miesta, ktoré spájajú uvoľnenú atmosféru s vysokou kvalitou. Nejde o klasické reštaurácie, ale o bistrá, raňajkové kaviarne, street food koncepty, či foodtrucky, kde hrá hlavnú rolu čerstvosť, autentická chuť a kreativita,“ informuje Gault&Millau Slovakia na sociálnej sieti.

V prvom slovenskom sprievodcovi Gault&Millau tak nájdete aj POPy – moderné, populárne a dostupné miesta, ktoré si zaslúžia pozornosť. Nezáleží, či ide o brunch bar alebo tapas podnik. Ide o gastro zážitok, ktorý je prístupný každému.

Najlepšou reštauráciou na Slovensku, ktorej udelili štyri čiapky a hodnotenie 18 bodov, je v súčasnosti ECK Restaurant, ktorá sa nachádza neďaleko hradu Devín.

Ocenili aj východniarov

Po tri čiapky dostalo ešte deväť reštaurácií: Gašperov mlyn v Batizovciach, I­rin.Restaurant v centre Bratislavy, BISTRIC Restaurant (Záhorská Bystrica), Edomae Sushi Matsuki (Bratislava), RI­VERBANK Restaurant v Bratislave, SEVEN Restaurant Café v Košiciach, ARTE Restaurant Svätý Jur pri Bratislave, Semillon Restaurant vo Vrábľoch a ORIGIN v Lučenci.

Slovensko je oficiálne 17. krajinou na prestížnej gastro mape Gault&Millau. Okrem nás sú tam Francúzsko, Rakúsko, Japonsko, Švajčiarsko, Spojené arabské emiráty či Česká republika. V nich tento renomovaný gastronomický bedeker vyšiel 28. januára 2025.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM