Martin Sýkora Rôzne

FREE BOX sa v Poprade osvedčil: Organizátori chcú v aktivite pokračovať

Do Popradu prišla novinka. Free box s jednoduchými pravidlami fungovania sa hneď pri svojej premiére dočkal pozornosti, čo potešilo nielen organizátorov.

Ilustračný obrázok k článku FREE BOX sa v Poprade osvedčil: Organizátori chcú v aktivite pokračovať
13
Galéria
Foto: Igor Hanečák

Projekt podchod je jeden z ArtHa projektov, ktorý vznikol ako pokus vytvoriť zo starého strašidelného podchodu niečo zaujímavé čo najjedhoduchšie a teda inštaláciou umeleckých prác. Spravila sa rýchla vernisáž výstavy pozostávajúcich z linorytových portrétov slovenských osobností projektu Know them, opisuje projekt Igor Hanečák, ktorý má FREE BOX na svedomí.

„Zmysel nebol vytvoriť niečo a nechať to tak. Hlavným bolo vymyslieť proces, ktorý bude fungovať a kde sa môžu prezentovať umelci z okolia. Peniaze vyzbierané dobrovoľnými príspevkami sa použili na ďalšiu vernisáž týkajúcu sa skateboardingu v Poprade a stavbu DIY spotu v okolí. Mesiac aj niečo vznikla druhá vernisáž, ktorá sa tešila omnohoväčšej účasti,“ vysvetlil Hanečák. Svoju myšlienku rozvíjali ďalej a vznikol nápad pokúsiť sa o vytvorenie prvého outdoorového freeboxu. Podľa aktivistov sa ukázalo, že na dobré veci netreba vždy veľa času.

„Spravila sa malá udalosť a po príchode ľudí, postaveného freeboxu začali prichádzať aj ľudia s oblečením a jedlom. O chvíľu sa miesto zaplnilo natoľko, že nebolo miesta na ich uloženie,“ opísal priebeh situácie pri freeboxe Hanečák.

Pomohla šnúra na prádlo a operatívna improvizácia. Pil sa čaj zadarmo a rýchlo sa začala stavať stavba s trámov, pohodených v okolí

Od utorka vás v podchode okrem dvoch boxov s jedlom čaká priestor plný odevov.

" Je tam zavesené vypraté a parádne oblečenie. Nehanbite sa ho brať, lebo doma mám ešte 12 vriec, ďalší ľudia chcú nosiť ďalšie veci. Nejde len o to, pozbierať niekde takéto veci, ale aj o to, aby sa ľudia trošku uvoľnili a niečo si vybrali pre seba," dodal organizátor freeboxu.

Hanečák dodal, že zatiaľ plánujú v aktivite raz do týždňa, v prípade veľkého záujmu bude výmena prebiehať aj častejšie. Skvelá myšlienka sa chváli sama.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM