Martin Sýkora Samospráva

Fungovať ekologicky a bezpečne: Svit zatvorí parkoviská, MHD bude zadarmo

Sviťania už takéto podmienky na fungovanie veľmi dobre poznajú. Podtatranské mesto sa takto zapája do Európskeho týždňa mobility, ktorý práve začína.

Ilustračný obrázok k článku Fungovať ekologicky a bezpečne: Svit zatvorí parkoviská, MHD bude zadarmo
Zdroj: Dnes24.sk

Vo štvrtok 22. septembra mesto Svit organizuje Deň bez áut, v rámci ktorého budú môcť občania využiť bezplatnú mestskú hromadnú dopravu (MHD) na území celého mesta. V spolupráci so školami sa počas tohto dňa zatvoria ich parkoviská. Európsky týždeň mobility (ETM) sa v podtatranskom meste koná každý rok od 16. do 22. septembra.

Alternatíva k osobným autám

Parkoviská pri školách sa 22. septembra uzatvoria a v ich priestoroch budú prebiehať alternatívne aktivity pre žiakov. Počas týždňa sa uskutočnia v meste aj ďalšie aktivity. Cieľom ETM je povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility, aby vyzvali svojich obyvateľov využívať na prepravu alternatívy osobných motorových vozidiel.

„Tento rok sa bude kampaň ETM zameriavať na propagáciu ekonomických prínosov inteligentnej a udržateľnej mobility pre jednotlivcov, organizácie a spoločnosť,“ informovala hovorkyňa Svitu Lenka Faixová.

PREČÍTAJTE SI AJ: Do Svitu prichádza nový zamestnávateľ

Svit úspešný aj na bicykli

Mottom kampane je: „Inteligentná a udržateľná mobilita – investícia do Európy“. Podtatranské mesto Svit kladie veľký dôraz na cyklodopravu. Svedčí o tom aj fakt, že už dva roky po sebe sa stalo víťazom v kategórii samospráv v celoslovenskej súťaži Do práce na bicykli, pričom na jedného obyvateľa v tomto roku súťažiaci zo Svitu odbicyklovali 2 038 km. Spolu počas mesiaca máj najazdili viac ako 15 489 km, a tým ušetrili ovzdušie od 3888,7 kg CO2.

PREČÍTAJTE SI AJ: Svit je v jednom smere najlepší na Slovensku: Ide o kilometre a bicykle

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM