Martin Sýkora Futbal

Futbal vs. mesto: Na slová prezidenta reaguje popradská radnica

Veľkú vlnu záujmu vyvolalo vyjadrenie prezidenta FK Poprad, ktorý sa chce vzdať funkcie. Tento čin zdôvodnil prístupom mesta k futbalovému klubu.

Ilustračný obrázok k článku Futbal vs. mesto: Na slová prezidenta reaguje popradská radnica
Zdroj: TASR

Prezidenta FK Poprad Romana Dvorčáka rozhorčil postup pri investícii do územia súčasných tenisových kurtov, kde chcelo vedenie FK vybudovať zázemie a tenisovú halu.

Klubový prezident chce skončiť

„Projekt bol vyhodnotený ako najlepší, ale nedostal najviac bodov. Ak si prečítate zápisnice zo zasadnutí komisie pre otváranie obálok a vyhodnotenie súťažných návrhov, tak zistíte zvláštne postupy, zmeny kritérií a pre mňa nepochopiteľné zarátanie bodov pre víťazný návrh z úplne iného projektu na inom území. Nik z vedenia mesta nežiadal našu spoločnosť o navýšenie ceny. Napriek tomu priestor na výrazné navýšenie ceny z našej strany nevidím. Našim zámerom bolo preinvestovať 3 milióny eur na športoviská a nevyhnutné zázemie. Nešli sme stavať na mieste tenisových kurtov byty alebo hotel. Išli sme investovať do detí, mládeže, rozvoja športu v meste. To je úloha mesta a nie súkromnej spoločnosti. Napriek tomu sme chceli pre mesto niečo urobiť, suplovať jeho úlohu v rozvoji športovísk,“ uviedol Dvorčák na klubovej stránke.

Futbalový prezident to prirovnal k prístupu popradskej radnice k športu. „Je to obraz podpory športu v meste Poprad. Je to vizitka súčasného vedenia mesta, lobbingu. Čo sa týka futbalu, to je osobitná kapitola. Mesto odovzdalo štadión SFZ. FK Poprad je dnes v areály neželaný subjekt. Nemá príjmy z bufetov, tie má Aquacity. My musíme za pôsobenie v NTC platiť. Výstavbou zázemia a predovšetkým regenerácie pre celý klub, vrátane mládeže, sme chceli napraviť rozhodnutie mesta,“ konštatoval Dvorčák, počas ktorého prezidentovania dosiahol FK Poprad historický úspech – postup do semifinále Slovenského pohára.

Dvorčák je vo vedení popradského futbalového klubu 3 roky, počas ktorých sa postupne dobudovala organizácia od mládežníckych kategórií po súčasný A-tím. „Za 3 roky sme s kolegami z krachujúceho, zadĺženého klubu vybudovali životaschopný klub, ktorý preskočil vývoj o niekoľko rokov. Sme najväčší športový klub v meste so 450 aktívnymi športovcami. V klube máme viacerých reprezentantov Slovenska. Na slovenskej úrovni zbierame ocenenia za progres a prácu. Sme uvádzaní ako vzor toho, ako sa má pracovať s mládežou. Nevyrábame dlhy. Netlačíme sa, ak nás niekde nechcú a nepotrebujú. Moje ďalšie pôsobenie v popradskom futbale zo strany vedenia mesta a niektorých poslancov považujem za neželané. Nech príde niekto, kto to dokáže robiť lepšie. Budem mu držať palce,“ dodal Dvorčák.

Vyjadrenie Romana Dvorčáka k situácii FK Poprad a Mesta Poprad si môžete pozrieť TU!

Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Samospráva obhajuje postup

Popradské vedenie sa rozhodlo na slová Romana Dvorčáka reagovať oficiálnym vyjadrením primátora Jozefa Švagerka.

„Zámer na vybudovanie tenisovej haly, a teda zastavanie vonkajších tenisových kurtov (VIA INVEST), za predpokladu nedostavania ostatných by bolo v súčasnosti podľa oslovených odborníkov krokom späť, pretože na zabezpečenie turnajov či pre potreby tenisovej akadémie sú potrebné aj vonkajšie kurty. Pán Dvorčák informoval, že by to riešil na susedných pozemkoch, ktoré však nie sú v jeho vlastníctve. Na priamu otázku prezidentovi FK Poprad p. Dvorčákovi, či mu ide o zázemie klubu alebo o kurty odpovedal, že má záujem iba o celý projekt,“ konštatuje v oficiálnom stanovisku Švagerko.

Pozemky pod tenisovými kurtmi ako aj samotné územie je veľmi lukratívne. Podľa kuloárnych informácií bolo len otázkou času, kedy príde kvôli tomuto územiu ku konfliktu. „Ďalší záujemca o kurty – spoločnosť Aquapark Poprad – písomne deklaroval, že ak bude úspešným uchádzačom v prípade odkúpenia tenisových kurtov, „zabezpečí pre futbalový klub v meste Poprad, ktorý bude hrať najvyššiu futbalovú súťaž, v nových priestoroch zázemie pre hráčov ako aj realizačný tím“, čo listom potvrdil aj SFZ,“ pokračuje vo vyjadrení popradský primátor.

Zdroj: TASR

V stanovisku Švagerko nesúhlasí s tým, že by radnica nepodporovala šport. Primátor informoval o tom, koľko peňazí z mestskej kasy išlo na podporu popradského futbalového klubu. „Vážim si všetko, čo prezident FK Poprad urobil pre tento klub a pre jeho rozvoj, ale nemôžem súhlasiť s jeho slovami, že mesto nedostatočne podporuje šport. Čo sa týka podpory samotného futbalu ako jedného z prioritných športov v meste Poprad, ten každoročne dostáva od mesta dotáciu. Len pre zaujímavosť – v r. 2015 to bolo 100 tisíc eur, v r. 2016 suma vzrástla na 165 000,– eur a tento rok to bolo vo výške 171 500,– eur. A to už len na okraj spomeniem rekonštrukciu futbalového štadióna a vybudovanie areálu v Poprade – Veľkej za cca 1,5 mil. eur. Fakt, že klub má k dispozícii aj telocvične či Arénu Poprad, je už iba drobným detailom,“ píše popradský primátor.

Oficiálne stanovisko Jozefa Švagerka si môžete prečítať v priloženej galérii.

Stanovisko primátora k vyjadreniam vedenia FK Poprad
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM