Kultúra

História a tradície Kežmarku: Vo Varšave pokrstili novú knihu

Novú knihu o Kežmarku vydanú pri príležitosti 750. výročia udelenia mestských práv, v Slovenskom inštitúte vo Varšave pokrstil primátor Kežmarku Ján Ferenčák a diplomat Adrián Kromka.

Ilustračný obrázok k článku História a tradície Kežmarku: Vo Varšave pokrstili novú knihu
6
Galéria
Zdroj: archív Adriána Kromku

V diplomatických priestoroch Slovenského inštitútu v centre poľskej Varšavy sa koncom marca uskutočnila prezentácia a krst novej knihy „Kežmarok – história a tradície“, ktorá bola vydaná pri príležitosti 750. výročia udelenia mestských práv.

Prezentáciu otvoril náš diplomat vo Varšave Adrián Kromka a následne na to primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák priblížil prítomným hosťom históriu, tradície a súčasnosť mesta. O vzniku a obsahu publikácie informovali jej spoluautorky Zuzana Šlosárová a Erika Cintulová, ktorá je zároveň aj riaditeľkou Múzea v Kežmarku a Kežmarského hradu.

Novú publikáciu spoločne symbolicky pokrstili diplomat Adrián Kromka a primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák alkoholickým nápojom, ktorý sa vyrába práve v Kežmarku. „Program pokračoval projekciou propagačných spotov o meste Kežmarok a vystúpením folklórneho súboru Magura z Kežmarku,“ priblížil atmosféru krstu knihy diplomat Adrián Kromka.

Nová publikácia o Kežmarku má okrem slovenčiny aj poľskú, anglickú a nemeckú mutáciu. „Prezentuje kežmarské archívne klenoty, a to erbové listiny, potvrdzujúce mestu prívlastok „kráľovský“, ale aj listiny dosvedčujúce udelenia práv, ktoré obyvateľov mesta v porovnaní s inými mestami zvýhodňovali,“ uviedol Kromka s tým, že vzácnou novinkou knihy je remeselná cesta, ktorá turistom priblíži bohatú remeselnú tradíciu mesta.

Publikácia je súčasťou projektu mesta Kežmarok a poľského Nowego Targu s názvom „Putovanie po stopách histórie, kultúry a tradície poľsko-slovenského pohraničia – Nowy Targ – Kežmarok“. Uvedený projekt je jednou z početných aktivít Euroregiónu Tatry, ktorého sídlom je práve mesto Kežmarok a ktorého predsedom je primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM