Kultúra

Archeologické predmety na Ľubovnianskom hrade: Sprístupňovanie depozitárov je na Slovensku unikátom

Po sprístupnení depozitára ľudového a liturgického odevu, umeleckých predmetov a historickej obuvi, sprístupnilo Ľubovnianske múzeum ďalší, tentokrát s predmetmi z archeológie.

Ilustračný obrázok k článku Archeologické predmety na Ľubovnianskom hrade: Sprístupňovanie depozitárov je na Slovensku unikátom
Foto: Jano Štovka

Ľubovnianske múzeum nedávno sprístupnilo na hrade ďalší depozitár, tentoraz prezentuje zbierkové predmety z archeológie. Riaditeľ múzea Dalibor Mikulík objasnil, že už niekoľko rokov systematicky pracujú na zlepšení podmienok na uchovávanie vzácnych artefaktov. „Zámerom projektu vybavenia otvoreného depozitára archeológie bolo pokračovať v nastúpenom trende, nakoľko je tento priestor priamo prepojený už s obnoveným depozitárom umeleckej histórie,“ uviedol.

Po rekonštrukcii za necelých 10 tisíc eur podľa neho vznikol unikátny priestor, ktorý spája archeologické a umelecké predmety do spoločného otvoreného depozitára. Ide pritom už o štvrtý v poradí, ktorý v kaštieli pod Hradom Ľubovňa sprístupnili verejnosti. „Realizáciou projektu boli splnené tri základné činnosti múzea – ochrana, uloženie a odborné sprístupnenie verejnosti,“ upozornil Mikulík. Dodal, že na obnovu finančne prispel Fond na podporu umenia a Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni.

„V depozitári archeológie je uložených 4558 zbierkových predmetov a okolo 40 tisíc archeologických nálezov z hliny, kovu, skla, dreva a iných materiálov,“ doplnila archeologička Ľubovnianskeho múzea Zuzana Kasenčáková s tým, že k najpočetnejším nálezom patria črepy z keramických nádob, kachlice z výhrevných telies s rôznymi motívmi, sklenené a kovové fragmenty, mince a drobné predmety. Časť z tohto hmotného dedičstva môže verejnosť vidieť priamo na vlastné oči. Vystavené nálezy pochádzajú z archeologických výskumov realizovaných na Hrade Ľubovňa, konkrétne v barokovom paláci, vojenských kasárňach, na IV. nádvorí za kaplnkou a v renesančnom paláci. Ďalšie artefakty sú z bádania v meste Stará Ľubovňa a jeho okolí, napr. z Podolínca, Hniezdneho či hradu Plaveč.

„Doteraz sme sprístupnili verejnosti depozitár ľudového a liturgického odevu, umeleckých predmetov a historickej obuvi. Ukázalo sa to ako veľmi dobrý krok, pretože sme v týchto priestoroch privítali už množstvo ľudí, či už folkloristov, historikov, etnológov i študentov z rôznych odvetví,“ upozornil Mikulík. V rámci Slovenska ide podľa neho o unikát, keďže svoje depozitáre, v ktorých sa ukrývajú najväčšie poklady, múzeá bežne nesprístupňujú. Nie je možné ich totiž vystaviť v expozícii, vzhľadom na to, že ide o obrovské množstvo. „Toto je podľa nás možnosť, ako kultúrne dedičstvo ukázať aj verejnosti. My máme aj ďalšie zaujímavé zbierky, ktoré by sme chceli verejnosti postupne prezentovať, ide napr. o depozitáre kovu, starých maľovaných truhlíc či fotoprístrojov, takže je ešte čo robiť,“ povedal riaditeľ Ľubovnianskeho múzea, ktorého záujem o zbierkové predmety zo strany verejnosti veľmi teší.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM