Monika Vengrínová Hokej

Hokej v Poprade počas vojny prežil vlastnú agóniu.Tvrdia to autori druhého dielu historickej knihy

Po úspešnom a už takmer vypredanom prvom diele knihy Dejiny hokeja v Poprade prichádzajú autori Mikuláš Argalács a Rastislav Ovšonka s pokračovaním tejto publikácie. Má podtitul Z extázy do agónie a je plný prekvapení a zaujímavostí, o ktorých zrejme Popradčania dodnes nevedeli.

Ilustračný obrázok k článku Hokej v Poprade počas vojny prežil vlastnú agóniu.Tvrdia to autori druhého dielu historickej knihy
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

V rámci Československej ligy sa úplne prvé dva zápasy hrali v Poprade a vo Vítkoviciach. „Strelcom absolútne prvého gólu tejto ligy v sezóne 1936/1937 sa stal práve Popradčan Rudolf Tomášek. Iné prvenstvo patrí i ďalšiemu Popradčanovi Antonovi Lutherovi. Ten sa v zápase proti Taliansku v roku 1940 stal historicky prvým strelcom gólu slovenskej reprezentácie. Zápas vtedy skončil prehrou Slovenska 1:3,“ uviedol spoluautor Rastislav Ovšonka len dva zo zaujímavých faktov, ktoré prináša druhej diel tejto výnimočnej knihy.

Krstným otcom knihy je hokejový komentátor

Pokračovanie publikácie mapuje vývoj popradského hokeja v rokoch 1936 až 1945 a dokazuje tým, že hokej sa u nás hral i počas Druhej svetovej vojny. Rovnako ako prvý diel, i tento je založený na faktoch, ktoré autori objavili v archívoch, knižniciach, múzeách či v starých vydaniach novín. V neposlednom rade to boli i spomienky. Krstným otcom druhého dielu knihy sa stal športový komentátor František Sučko, ktorého hlas popradskí hokejoví fanúšikovia počúvajú už štyridsať rokov.

„Keď som si prečítal prvý diel, tak ako učiteľ dejepisu musím povedať, že to má vysokú úroveň, skutočne sa to podobá na historickú literatúru. Bol som dojatý, mnohé veci som nevedel a niektoré nepresne. Chcem preto vyzdvihnúť záslužnú prácu autorov. Skutočne, Poprad i celé Slovensko takéto knihy potrebovali. Možno sú malé formátom, ale bohaté svojim obsahom. Preto želám, aby sa tieto knižočky dostali medzi širokú verejnosť, aby slúžili Popradčanom, tým starším ako spomienka, tým mladším ako poučenie. Šťastnú cestu,“ poprial knihe jej krstný otec.

Uvedenie pri príležitosti 85.výročia Tatranského pohára

A kým druhý diel publikácie uviedli autori pri príležitosti osemdesiateho piateho výročia založenia Tatranského pohára a rovnakého výročia vzniku organizovaného hokeja na Slovensku, tretí diel by mal byť predstavený v decembri počas konania turnaja starších žiakov, ktorý v tomto roku oslávi päťdesiatku. Tretie pokračovanie by sa malo venovať rokom 1946 až 1958. „To sa však ešte uvidí, pretože toto obdobie je naozaj už veľmi rozsiahle. Posledný diel zrejme ukončíme rokom 1991 alebo 1993. Potiaľ je to história, to za tým je už politika,“ myslí si Ovšonka. Druhý diel vyšiel v náklade 400 kusov a zakúpiť si ho budú môcť fanúšikovia hokeja i histórie od pondelka výlučne v kníhkupectve Christiania, pričom cena ostáva nezmenená, a to 2,50 eura.

Podnety pre SZĽH

To, že tieto publikácie majú veľký význam, dokazuje i odborný seminár, ktorý sa uskutočnil prvýkrát v histórii slovenského hokeja na popud Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a na ktorom sa zišli hokejoví odborníci z celého Slovenska. Stali sa zároveň podnetom, aby zväz prijal aj tri ďalšie zámery autorov. „Po prvé, vznikne oficiálna komisia histórie slovenského ľadového hokeja, po druhé, vytvorí sa autorský tím pre zostavenie encyklopédie histórie slovenského ľadového hokeja a po tretie, hokejový zväz sa bude usilovať o zmapovanie vzniku a vývoja žiackeho a mládežníckeho hokeja na Slovensku,“ dodal Mikuláš Argalács.

V rámci prezentácie knihy bol tiež odmenený fanúšik HK ŠKP Poprad na facebooku, ktorému obaja autori osobne odovzdali obe knihy i s podpisom.

O prvom diele knihy Dejiny hokeja v Poprade ste si mohli prečítať tu: Aká je skutočná pravda o histórii hokeja v Poprade? Autori knihy tvrdia, že vyvrátili dôležitý údaj!

Prezentácia druhého dielu knihy Dejiny hokeja v Poprade
18
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM