Monika Vengrínová Šport

Aká je skutočná pravda o histórii hokeja v Poprade? Autori knihy tvrdia, že vyvrátili dôležitý údaj!

Za vznik popradského hokeja je oficiálne považovaný rok 1926. Autori novej publikácie Dejiny hokeja v Poprade s podtitulom Od zrodu k titulom, novinár Rastislav Ovšonka a historik Mikuláš Argalásc, však tento údaj podľa svojich slov vyvrátili.

Ilustračný obrázok k článku Aká je skutočná pravda o histórii hokeja v Poprade? Autori knihy tvrdia, že vyvrátili dôležitý údaj!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Jedna z kolísok ľadového hokeja či továreň na hokejistov. Aj také prívlastky majú Poprad a Vysoké Tatry. Kým sa však desaťročia považuje za vznik hokeja v našom meste rok 1926, autori knihy toto datovanie označujú za ničím nepodložený výmysel. Preto sa rozhodli nájsť v histórii pravdu a zmapovať prvých päť rokov hokeja v Poprade.

„Toto nie je akt proti niečomu, ale ak za niečo. Je to vysvetlenie historickej pravdy, preto očakávame, že hokejový klub konečne uzná, že to bolo takto a nie inak. Veď každé naše tvrdenie je overené najmenej z dvoch zdrojov,“ hovorí Mikuláš Argalács.

Pozornosť pútajúci zápas z roku 1931

Ako zdroje autorom poslúžili dobové noviny a dokumenty zo Slovenskej národnej knižnice, popradského a levočského archívu, z Múzea športu v Bratislave a v Prahe, Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach či zo súkromných archívov. Na základe toho podľa svojich slov zistili, že odbor ľadového hokeja sa začal v Poprade formovať v závere roka 1930 a vôbec prvý hokejový zápas odohrali Popradčania 22. januára 1931 vo Vysokých Tatrách proti miestnemu Športovému klubu Vysoké Tatry.

Ako upozornili autori, zmapovali prvých päť rokov popradského a tatranského hokeja od roku 1930 do roku 1935. Okrem iného sa im podarilo zistiť meno strelca prvého gólu, meno prvého kapitána i človeka, ktorý zrejme za hokejom v Poprade stojí.

Kniha bude mať sedem pokračovaní

„Mňa osobne napríklad prekvapilo, že existuje krásna reportáž z prvého zápasu v Poprade v novinách Karpathen Post, ktorú doteraz nikdy nikto nepublikoval a pritom o dejinách hokeja v Poprade sa píše pomaly každých päť rokov, keď sa oslavuje akože výročie vzniku hokeja v Poprade,“ uvažuje Rastislav Ovšonka.

Kniha, ktorá je určená všetkým milovníkom popradského hokeja, bude mať aj pokračovania. Autori plánujú celkovo osem dielov tejto publikácie. Ďalšie dva by chceli vydať ešte v tomto roku. Druhý diel by mal pokryť obdobie veľkej slávy HC Tatry, celoštátnu hokejovú ligu i rozpad republiky od roku 1936 do 1945-teho. Tretí diel sa bude venovať povojnovému pôsobeniu celoštátnej ligy do roku 1954. „Chceme zmapovať i vznik a vývoj detského a mládežníckeho hokeja v Poprade, keďže to zatiaľ ešte nikto neurobil. Začneme od pouličných turnajov v päťdesiatych rokoch. Lebo ak sa voláme fabrika na hokejistov a nevieme, ako tá fabrika vznikla, tak je to na zamyslenie,“ dodáva Argalács.

Dejiny hokeja pod Tatrami
11
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM