Dominika Pacigová Iné športy

Horal preveril zdatnosť cyklistov: Európska špička si zmeria sily v nedeľu

Takmer každý, kto má terénnu cyklistiku v srdci, nechýbal na sobotňajšom Horal MTB maratóne. Vo Svite si zmerali sily priaznivci horskej cyklistiky.

Ilustračný obrázok k článku Horal preveril zdatnosť cyklistov: Európska špička si zmeria sily v nedeľu
90
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Osemnásty ročník pretekov Škoda Horal MTB maratón prilákal pod Tatry stovky ľudí i pretekárov. Vďaka dlhým, náročným stúpaniam a prekrásnym výhľadom patrí toto podujatie k jedinečným vysokohorským cyklomaratónom na Slovensku. Tento rok boli preteky rozšírené o divácky atraktívnu disciplínu Eliminátor a vrcholom cyklistického víkendu sú Majstrovstvá Európy UEC MTB v horskej cyklistike, kde budú špičkoví pretekári z európskych krajín bojovať o tituly európskych šampiónov. Paralelne so šampionátom bude prebiehať aj Detská tour Petra Sagana.

Trasy pre každého

Na sobotňajšom maratóne si každý našiel to svoje. Cyklisti si mohli vybrať z piatich trás, pričom najdlhšou, najťažšou a zároveň najkrajšou bola extrémna maratónska trasa Krejzi. Meria 134 kilometrov a vedie k legendárnemu vrchu na Kráľovej holi. „Oproti minulému roku sme na trasách urobili minimálne korekcie. Najzaujímavejší bol pre pretekárov výjazd na Kráľovu hoľu a následne rýchly zjazd, ktorý je po širokej ceste. Náročnejšia pasáž na stúpanie je z Liptovskej Tepličky na Pánsku hoľu,“ prezradil riaditeľ trás Marián Surmík a dodal, že ostatné trasy boli odstupňované podľa náročnosti.

Na štart sa postavilo 846 pretekárov. Najväčší úspech zožala trasa, ktorá mala 43 kilometrov. „Najviac pretekárov štartovalo na trati Horal Senzi, ktorú voláme polmaratón,“ uviedol riaditeľ pretekov Ivan Zima.

Foto: Peter Handzuš

Prví v cieli

Bikeri zdolávali náročné stúpania, rozbité lesné cesty i príjemný asfalt. Na sobotňajšom Horale si mohli vychutnať čaro krásnej prírody i Tatier. V nedeľu však pôjde do tuhého. „Pri klasickom Horale mali pretekári výhľad na hory ako na dlani. Tí, ktorí berú cyklistiku ako hobby, si mohli túto scenériu užiť,“ skonštatoval Surmík, ktorý dlhé roky pretekal.

Nechýbali ani rodiny, čo je dôkazom, že cyklistika láka v každom veku. Rodinné tímy si mohli zmerať sily na trati Dejzi. Víťazom sa stali Vavrošekovci. „Trať som mal už najazdenú, ale najťažším úsekom bol kopec,“ povedal Jakub Vavrošek, ktorý bol v tíme s otcom Cyrilom.

Celkovými víťazmi boli Samo Hollý na trase Ízy, Radovan Bíroš na 43 kilometrovej Senzi a Patril Kuril na trase Lejzi. Víťazom extrémnej maratónskej Krejzi sa stal Karel Hartl, ktorý zajtra štartuje na majstrovstvách Európy. Čaká ho 78 kilometrov. „Najnáročnejším úsekom bol výjazd na Kráľovu hoľu, kde sa išlo takmer hodinu do kopca. Pred zajtrajškom som sa snažil ušetriť sily. Rád by som si aj zajtra odniesol medailu,“ vysvetlil Hartl.

Vrchol cyklistického víkendu

Druhý deň Horal víkendu dopadol podľa očakávaní. „Zatiaľ som s pretekmi spokojný. Dôležité je, aby sa pretekárom na trasách nič vážnejšie nestalo, a aby prišli všetci do cieľa zdraví,“ dodal riaditeľ pretekov.

Už zajtra vypuknú vo Svite majstrovstvá Európy v horskej cyklistike. Na štart sa postaví 230 pretekárov z celej Európy. „Veľkým favoritom je Rakúšan Alban Lakata, ktorý sa prednedávnom stal už tretíkrát majstrom sveta v MTB maratóne,“ uzavrel Zima.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM