Peter Handzuš Krimi

Horolezkyňa vypadla zo steny. 70-metrový pád neprežila

Tragicky skončilo lezenie skúsených horolezcov v masíve Velických Granátov. Pri zostupe popod Vyšnú Granátovú štrbinu vypadla slovenská lezkyňa zo steny s uvoľneným kameňom. Následný pád neprežila.

Ilustračný obrázok k článku Horolezkyňa vypadla zo steny. 70-metrový pád neprežila
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

HZS bola prostredníctvom tiesňovej linky požiadaná o pomoc pre horolezca, ktorý vypadol zo steny v oblasti Velických Granátov smerom do Velickej doliny a spôsobil si vážne zranenia. O pomoc požiadali slovenskí lezci, ktorí sa v oblasti nachádzali a zaregistrovali pád.

O súčinnosť bola okamžite požiadaná aj posádka VZZS s lekárom na palube, ktorá súčasne vyzdvihla na heliporte v Starom Smokovci záchranára HZS. Obaja boli následne vysadení v teréne, ako sa neskôr ukázalo, pri zranenej slovenskej horolezkyni, ktorej stav bol natoľko vážny, že si vyžadoval resuscitačné postupy.

Jednalo sa o skúsených horolezcov, ktorí po zdolaní Opálovej steny začali zostupovať popod Vyšnú Granátovú štrbinu. Počas zostupu došlo k výpadku lezkyne s uvoľneným kameňom a následný 70-metrový pád sa jej stal osudný.

Napriek snahe všetkých zúčastnených strán sa pacientku resuscitovať nepodarilo. Jej telo bolo transportované pomocou vrtuľníka v podvese do Starého Smokovca, kde ho záchranári HZS odovzdali príslušníkom PZ SR.

hzs

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM