Správy

Horolozecký spolok o návštevnom poriadku TANAP-u: Má nezrovnalosti, nekorešpondujú s LOGIKOU

Negatívne napríklad vnímajú, že nie je povolené vykonávať horolezeckú ani skialpinistickú činnosť nikde na území TANAP-u počas jarnej uzávery.

Ilustračný obrázok k článku Horolozecký spolok o návštevnom poriadku TANAP-u: Má nezrovnalosti, nekorešpondujú s LOGIKOU
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

V novom návštevnom poriadku Tatranského národného parku (TANAP), ktorý tento týždeň zverejnili vo vestníku vlády SR, sú nezrovnalosti, ktoré nekorešpondujú s logikou vykonávania akejkoľvek športovej činnosti vo Vysokých Tatrách.

V reakcii na zverejnený dokument to uviedol Slovenský horolezecký spolok (SHS) James. Typickými príkladmi sú podľa neho určenie času nástupu na túru a vrátenia sa z nej, prípadne príchodu na táborisko, rozptylové miesta v okolí vysokohorských chát či úpravy skialpinistických areálov.

Čo sú pozitíva

SHS považuje za pozitíva, že sa v novom návštevnom poriadku rozšírili areály pre zimnú turistiku a že skialpinizmus bude možné vykonávať na rovnakých miestach ako horolezectvo.

„Horolezectvo nižších obtiažností, túto doteraz mimo značených chodníkov nepovolenú činnosť, bude možné vykonávať za predpokladu, že horolezec bude mať potvrdenie o absolvovaní zodpovedajúceho kurzu, školiaceho o pohybe v tomto teréne,“ ocenil James.

Naopak za negatívne považujú obmedzenie rozlohy vyhradených miest pre horolezectvo.

Do textu ani mapových príloh sa podľa spolku nedostali napríklad rameno Kriváňa, východná stena Predného Soliska, časť Bielovodskej doliny, severné steny hlavného hrebeňa Vysokých Tatier a nie je povolený bouldering.

Negatívne tiež vnímajú, že nie je povolené vykonávať horolezeckú ani skialpinistickú činnosť nikde na území TANAP-u počas jarnej uzávery a počas jesennej je možné vykonávať horolezeckú činnosť len v obmedzenom rozsahu.

Nenašli tam dohodnuté fakty

„Povinnosť registrovať sa vo webovej aplikácii na stránke Tatranského národného parku, respektíve dočasne HZS, nepovažujeme za vhodnú z viacerých logických dôvodov,“ dodáva spolok.

„Napriek tomu, že sme sa na rokovaniach so Správou TANAP-u dohodli, čo v ňom bude zakomponované a brali sme to ako dohodu a fakt, nestalo sa tak a dohodnuté znenia tam nenachádzame. Týka sa to najmä niektorých bodov, kde sú vymedzené miesta pre horolezectvo. Boli sme ubezpečení, že všetky miesta pre horolezectvo povolené doteraz tam aj ostanú, v znení ich však nenachádzame,“ skonštatoval James.

So Správou TANAP-u i vedením rezortu životného prostredia chcú preto pokračovať v rokovaniach, aby boli ich argumenty zohľadnené.

Nový návštevný poriadok podľa Správy TANAP-u prináša jasné pravidlá pohybu návštevníkov v najstaršom slovenskom národnom parku.

„Možno nebudú vyhovovať všetkým, ale faktom je, že odzrkadľujú kompromis medzi záujmami ochrany prírody a požiadavkami záujmových skupín, ktoré využívajú územie národného parku,“ uviedol námestník riaditeľa Správy TANAP-u Peter Spitzkopf. Nové pravidlá začnú platiť od polovice decembra.

archívne foto

Zdroj: Facebook.com/Iva Lecká
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM