Správy

Horská záchranná služba má nového riaditeľa: Čo budú jeho priority v tejto funkcii?

V budúcnosti plánuje zabezpečiť vhodné pracovné podmienky a priestory pre zamestnancov riaditeľstva HZS.

Ilustračný obrázok k článku Horská záchranná služba má nového riaditeľa: Čo budú jeho priority v tejto funkcii?
Zdroj: archív Horskej záchrannej služby

Horská záchranná služba (HZS) má nového riaditeľa, od nového roka je ním Martin Matúšek. Ten po dvoch rokoch vo funkcii nahradil Mareka Biskupiča. Informovala o tom HZS na svojej webovej stránke.

Matúšek je horským záchranárom od roku 1996. Prvé záchranné akcie absolvoval ako dobrovoľník v Malej Fatre a následne strávil päťročné obdobie v Stredisku lavínovej prevencie. Od roku 2003 pôsobil v oblastnom stredisku vo Vysokých Tatrách.

Zlepšenie spolupráce

Je inštruktorom pozemnej záchrany, lavínovým špecialistom a psovodom lavínového psa.

„Mojím cieľom je zlepšiť spoluprácu so všetkými zložkami IZS (Integrovaného záchranného systému) aj mimo zásahových oblastí HZS, ktoré sa podieľajú na záchrane,“ uviedol nový riaditeľ.

Jeho víziou je tiež prehlbovanie vzťahov s leteckou zdravotnou záchrannou službou a spolupráca s národnými parkmi, keďže HZS vykonáva svoju činnosť takmer výlučne na ich územiach.

„Tiež je dôležité obnoviť preventívnu a naštartovať edukačnú činnosť vo všetkých oblastiach záchrany po vzore Strediska lavínovej prevencie,“ dodal Matúšek, ktorý by rád vylepšil materiálno-technické zabezpečenie v oblastiach, kde je to najpotrebnejšie, a to konkrétne v Malej Fatre a vo Vysokých Tatrách.

Dôkladný audit

V budúcnosti plánuje zabezpečiť vhodné pracovné podmienky a priestory pre zamestnancov riaditeľstva HZS. Za dôležitú zložku horskej záchrany považuje aj dobrovoľných záchranárov.

„Po dôkladnom audite je zámerom oživiť a zlepšiť vzdelávanie a spoluprácu s týmito zložkami,“ dodáva Matúšek.

HZS by mala podľa neho pokračovať v trende čerpania prostriedkov z fondov Európskej únie. Za dôležité považuje medziľudské vzťahy, preto chce sledovať potreby zamestnancov HZS a podporovať činnosť odborov.

Je potrebné tiež šíriť osvetu o bezpečnom pohybe v horách, čo by nový riaditeľ rád robil aj prostredníctvom spolupráce napríklad s horolezeckým spolkom James alebo tiež s prevádzkovateľmi lyžiarskych tratí a vlekov či turistických klubov. Spolupracovať chce aj s poradenskými zložkami a pokračovať v oživovacích procesoch, ktoré naštartovali jeho predchodcovia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM